Piyasalar gözünü açıklanacak paketlere dikti

Rafi OJALVO Ekonomi
18 Şubat 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta piyasaların oldukça olumsuz olduğunu gözlemledik. Yatırımcılar ve analistler, Obama’nın yeni kurtarma paketinin yeterli olmayacağı endişesi ve finans şirketlerinin hala kötü durumda olması sonucu bir hayli tedirgindi. Türkiye’de ise açıklanan işsizlik rakamları ve sanayi sektörü verilerinin hayal kırıklığı yaratması önemli bir yavaşlamanın işareti olarak göze çarptı. Bu hafta Pazartesi günü ABD Başkanlar günü olması sebebiyle tatil fakat Çarşamba günü Obama’nın krizi başlatan mortgage kredileri hakkında yeni bir paket açıklaması bekleniyor. Bu konu yakından takip edilmeli. Türkiye’de ise bu hafta TCMB faiz kararı açıklanacak. Geçen hafta gelen kötü verilerden sonra TCMB’nin 50-100 baz puan arası bir faiz indirimi daha yapması oldukça olası gözüküyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca piyasalar ABD Hazine Bakanı Geithner’in yaklaşık 800 milyar tutarındaki yeni kurtarma paketinin detaylarını bekledi. Ancak açıklanan pakette bu paranın nasıl kullanılacağına dair yeterli ayrıntıların belirtilmemesi yatırımcıların beklentilerini karşılamadı. Bunun sonucunda piyasa oyuncuları geçen hafta açıklanan ve sekiz ay sonra ilk defa artış gösteren perakende satış datasını bile dikkate almayarak satışlarına devam etti. Tam piyasaların çöktüğünü düşündüğümüz anda Obama’nın mortgage kredileri hakkında yeni bir plan açıklayacağı söylentileri ve böyle bir gelişmeyi doğrulayan bir açıklama piyasanın hızlı aşağı yönlü hızlı hareketini bir süreliğine de olsa durdurdu. Dolayısıyla, bu hafta Çarşamba günü bu konu hakkında yapılacak açıklamaya dikkat etmekte yarar var. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz Pazartesi deklare edilen Japonya dördüncü çeyrek büyüme rakamlarının beklentilerin bir hayli altında olduğunu belirtmek isterim.

Yurt içine baktığımızda Pazartesi sabahı açıklanan Türkiye işsizlik verilerinin bir hayli kötü gelmesi, geçen hafta açıklanan sanayi üretimi verilerinin işaret ettiği olumsuz görünümü doğrular nitelikte. Bu veri ile birlikte Türkiye’de işsizlik oranının yüzde 12.3 seviyesine yükselmesi ekonominin gitgide kötüleştiğini gözler önüne seriyor. Bu veri geçen ay olduğu gibi bu ay da TCMB’nin sürpriz bir faiz indirimi yapma olasılığını arttırıyor. İşsizliğin ve yavaşlamanın oldukça kötü bir şekilde hissedilmeye başlandığı bu dönemde devletin bazı önlemler alması gerektiğini yineliyorum. İyi haftalar.