Avrupa futbolunun ekonomi ligi

Dünyanın en önemli ve yaygın şirketlerinden biri Deloitte her yıl Avrupa futbolunun mali durumunu bildiren raporlar düzenler. On ikincisini yayınlanan raporda bu yıl geçen senelere oranla değişik gelen çok önemli bir nokta var. Fenerbahçe ve bu sayede Türkiye bu prestij kazandıran listede ondokuzuncu sıradan yer buldu

Cem MENASE Spor
18 Şubat 2009 Çarşamba

Geçen sene bu listede yirmisi içinde altı İngiliz, dört Alman, dört İtalyan; üç İspanyol, iki Fransız ve bir İskoç kulüp yer alırken, bu sene İngilizler (ne kadar kriz kurbanı olsalar da) listedeki kulüp sayılarını yediye çıkardılar.  Alman ve İtalyan kulüplerin dörder kulüple sabit kaldıklarını, İspanyol kulüp sayısının bir eksilerek ikiye gerilediğini, İskoç Celtic’in yerine de Fenerbahçe’nin girdiğini gördük.

Bir diğer ilgimi çeken ise ekonomik kriz nedeniyle listeye giremeyen İngiliz takımlarıydı. Ekonomik krizin en çok hedef olarak belirlediği yerlerden biri İngiliz futbolu olduğunu bir kez daha gördük. İngiliz Sterlini’nin, avro ve dolar karşısında hızla erimesiyle, bu listeye girebilecek en az üç İngiliz kulübü daha kendine yer bulamadı. Sterlin, avro karşısında değer kaybedince, listede bu yıl en az dokuz İngiliz kulübünü olacaktı ve Manchester United da ilk sırada yer bulacaktı. Haziran 2007’de 1£= 1,4856 ğ iken; 30 Temmuz 2008’de bu parite yüzde 15’lik bir düşüşle 1,2632’ye geriledi.

Kur kayıplarını odak nokta belirleyen rapor, kulüplerin 2007/2008 dönemlerinde elde ettiği tüm gelirleri üst üste toplayıp istatistik haline getirdi. Bu raporda, kombine kart ve biletlerden kazanılan maç gelirleri, naklen yayın gelirleri, tüm ticari gelirler, sponsorluk gelirleri ve merchandising gelirleri baz alındı. Fakat Fenerbahçe’nin lehine olan bir durumla, kulüplerin transfer gelirleri bu listeye dahil edilmedi.

Bu yılki “En Zengin 20” listesine Fenerbahçe ve Manchester United yeni üye olurken, Werder Bremen ve Valencia geçen sene başardıklarını bu sene başaramadılar.

Senenin en başarılı kulübü olarak gördüğümüz B.Münih gelirlerini yüzde 32.5 artırarak, 223,3 milyon avrodan 295,3 milyon avroya yükseltti. (7. sıradan 4. Sıraya) Parlayan kulüplerden biri de  O. Marsilya gözüktü. (gelirlerini yüzde 28 artırdı)

Listeye bu sene ondokuzuncu sıradan giren Fenerbahçe’nin de raporlara göre gelirlerini geçen seneye göre yüzde 275 artırarak, 87 milyon avrodan 111,3 milyon avroya yükseltti.

Zenginler listesinde yer alan yedi İngiliz kulübünün yaratmış olduğu toplam gelir 1 milyar 443 milyon 600 bin avro civarında ve bu tutar toplam 20 kulübün gelirinin yüzde 37’sine eşit. Listeye 19. sıradan giren Fenerbahçe ise 111,3 milyon avroluk geliriyle en zenginlerin yüzde üçüne  sahip.

Listeye giren “En Zengin 20” kulübün toplam gelirleri, 2006 yılına göre 222,1 milyon avroluk bir artışla (yüzde 6), 3.9 milyar avroya ulaşmış durumda. Bu tutar yaklaşık 13,5 milyar avro tutarındaki Avrupa futbol pastasının da yüzde 2,88’ini oluşturuyor. İlk sırada, dört yıldır liderliği kimseye kaptırmayan, 365.8 milyon avroluk geliriyle Real Madrid’i görüyoruz.