Haftanın izi

Venezüella'dan Somali'ye, Pakistan'dan Türkmenistan'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
18 Şubat 2009 Çarşamba

Amerika

• Arjantin: Madeni para karaborsada

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez, Buenos Aires ulaşımında kullanılmak üzere elektronik bilet sistemine geçileceğini duyurdu. Kentte ulaşımda kullanılan madeni paralar karaborsaya düştüğünden yolcular ancak üstüne komisyon ödeyerek elde edebiliyordu.

• Venezüella: Sonsuza kadar Chavez

Görev süresi 2012 yılında dolacak olan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, düzenlediği referandumda oyların % 54’ünü alarak seçim süresi üzerindeki sınırlamayı kaldırdı. Böylece Chavez yeniden seçimlere katılmaya hak kazandı. Chavez’e “diktatör” diyen Avrupa Parlamentosu Üyesi İspanyol Luis Herrero ise sınır dışı edildi.

• Meksika: Çete savaşları

Uyuşturucu çetelerinin yılbaşından bu yana karıştığı şiddet olaylarında, bu hafta bulunan kimliği belirsiz yedi ceset ile ölenlerin sayısı 218’e çıktı.

• Küba: 37 yıl sonra ilk ziyaret

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, Devlet Eski Başkanı Salvador Allende’nin 37 yıl önceki ziyaretinden sonra Küba’ya giden ilk Şili devlet başkanı oldu. Bachelet, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile görüştü.

Afrika

• D. Kongo: Hutu militanlarının intikamı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Ruanda ile ortaklaşa düzenlediği hava saldırısında 40 Ruandalı Hutu militanın öldüğünü açıklaması üzerine “Ruanda’ya Özgürlük Demokratik Kuvvetleri”ne bağlı militanların, D. Kongo’nun doğusunda 100 sivili öldürdüğü bildirildi.

• Somali: BM gemisine saldırı

Başkent Mogadişu açıklarındaki BM’ye ait olan ve Afrika barış gücü için askeri malzeme boşaltan bir gemiye saldıran aşırı dinci militanlar dört kişiyi öldürdü, olayda altı kişi yaralandı.

• Kenya: Açlık sınırında

Devlet Başkanı Mwai Kibaki, ülkesinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bu sebeple uluslararası bağışçılardan 400 milyon Dolardan fazla acil yardım talebini yeniledi.

Asya

• Pakistan: Şeriat geldi

Taliban, büyük bölümünü kontrol altında tuttuğu Pakistan’ın kuzeyindeki Svat Vadisi’nde on gün süreyle ateşkes ilan etti. Taliban’ın 2007 sonlarından beri bölgede başlattığı isyanı bastırarak, kontrolü ele geçirmek isteyen Pakistan Hükümeti ise bölgede şeriat yönetiminin uygulanmasına karar verdi.

• Türkmenistan: Komşu ziyareti

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bölge ülkeleriyle işbirliğinin geliştirilmesi için Şubat sonunda Özbekistan ve İran’ı ziyaret edecek.

• Pakistan: Butto soruşturması başlıyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 2008’deki genel seçimlerden kısa süre önce, Ravalpindi’de katıldığı bir seçim mitingi sırasında öldürülen Pakistan’ın eski başbakanlarından Benazir Butto’nun uğradığı suikast ile ilgili kısa süre içinde bir soruşturma açılacağını duyurdu.

Avrupa

• Fransa: Dati’den bir istifa, bir adaylık

Özel hayatıyla medyada tartışma konusu olan Adalet Bakanı Rachida Dati, Haziran ayında düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağı için görevinden ayrılıyor.

• Türkiye: Kyoto imzalandı

Kyoto anlaşmasını imzalayan Türkiye, gerekli yatırımların finansmanı için BM’den 400 milyon Dolarlık fon kullanacak. ABD’de çevre konusunda yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliğinin yerküre üzerinde birçok yönden geri dönüşü olmayan bir noktaya geldiğini gösteriyor.

Ortadoğu

• İsrail: Arabulucu Rusya

İsrail’i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin bu yıl içinde 2007’de başlayan ABD destekli İsrail-Filistin barış görüşmelerinin ve Arap barış girişiminin devamı niteliğinde olacak bir Ortadoğu barış konferansı düzenlemeyi planladığını bildirdi.

• Suudi Arabistan: Hükümette ilk kez bir kadın

Tahtta bulunduğu 2005’ten bu yana ilk kez hükümeti yenileyen Kral Abdullah, bir ilki gerçekleştirerek eğitim bakanı yardımcısı olarak bir kadını atadı. Kral ayrıca, ‘’ahlaksız içerikli yayınlar yapan uydu televizyonlarının sahiplerinin öldürülebileceği’’ yönündeki fetva veren Yargıçlar Yüksek Konseyi Başkanı Şeyh Salih El Lihedan’ı da görevden aldı.

Haftanın sözü

"ABD, Afgaistan'dan yakın bir zamanda ayrılamaz çünkü görev henüz tamamlanmadı."

Hamit KARZAİ

Afganistan Başkanı; güçlenen Taliban, gelişmekte olan uyuşturucu ticareti ve El-Kaide'nin ana merkezi olduğu sanılan Pakistan ile olan sınırı nedeni ile ülkesinin ABD askerlerinin çekilmesini  göze alamayacağını açıkladı.