Lieberman: Seçimimi yaptım

Dünya
18 Şubat 2009 Çarşamba

İsrail’in aşığı sağcı partisi Evimiz İsrail’in Genel Başkanı ve Likud ile Kadima partilerinin koalisyon kurma mücadelesinde kilit rol oynayacak olan Avigdor Lieberman, kurulacak yeni hükümetin başında kimi görmek isteyeceğine dair kararını vermiş olduğunu açıkladı.

İsrail Radyosu’na yaptığı açıklama ile Lieberman, Kadima Genel Başkanı Tzipi Livni ve rakibi Likud Partisi Lideri Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmeler sonrasında İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez’e hükümeti kurma görevini kime vermesi konusunda yapacağı tavsiyesinin artık açık hale geldiğini belirtti.

Lieberman açıklamasında “Devlet Başkanı’na kimi tavsiye edeceğimi çok iyi biliyorum ama bunu kamuoyuyla paylaşmak için daha çok erken” dedi.

Livni daha önce yaptığı açıklamalarda Lieberman’a, kendisi için çok önemli olan iki konuda destek verebileceğini belirtmişti. Livni’nin sözünü ettiği konular Yahudi inancına göre evlenmeleri yasak olan çiftlerin medeni nikâhla evlenmelerine olanak sağlayacak bir yasanın geçirilmesi ve devletin işleyiş sisteminde belli başlı değişikliklere gidilmesi.

Netanyahu’nun ise Lieberman’a Maliye Bakanı olma teklifini götürmesi bekleniyor.

Politik kaynaklar ise, sağcı Lieberman’ın Perez’e Livni’yi önermesi durumunda Livni’nin İşçi ve Meretz partilerinin desteğini kaybedeceğini belirtiyorlar.

Evimiz İsrail, geçen Salı günü gerçekleştirilen seçimlerde 120 sandalyelik Knesset’te on beş sandalye kazanarak meclisteki en büyük üçüncü parti haline gelirken kurulması muhtemel bir sağ blok hükümetinin de en önemli unsurlarından biri haline geldi. Seçim kampanyası sırasında parti, anti-Arap propagandasında bulunmuştu.

Seçimlerin ertesi erken saatlerde yaptığı açıklama ile Lieberman, her türlü teklife açık olduğunu belirtmiş sonraki saatlerde de parti yetkilileri koalisyon görüşmelerinde bulunmaya başlamıştı.