Şalit’in serbest kalması ateşkesin ön şartı

İsrail güvenlik yetkilileri, ateşkes için gerekli önceliklerin değiştiğini, Hamas’ın iç baskı ile anlaşmaya yaklaşabileceğini belirtti

Dünya
18 Şubat 2009 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert tarafından, ateşkes için en önemli önceliğin, “esir asker Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıdır” yönündeki açıklamaları, askerin serbest kalabileceği umutlarını alevlendirdi. Bu açıklamalar, ateşkesin uzun sürede sağlanacağı anlamına da gelebilir.

İsrail güvenlik birimleri, tamamlanmakta olan ateşkes anlaşmasının dayanaksız olduğunu, hükümet değişmeden Gilad Şalit’in geri iade edilmesinin Mısır’ın en önemli sınavı olduğunu belirttiler.

Olmert’in ‘Gilad geri dönmeden hiçbir sınır kapısı açılmayacaktır’ yönündeki açıklamaları İsrail’in barış anlaşması için önceliklerini ciddi şekilde değiştirdi.

Karar, Hamas’ın İsrail sınır kapılarının açılması ve Filistinli mahkûmları serbest bırakılması için her tür öneriyi kabul edeceği yönündeki güvenlik tahminlerine dayanıyor.

Olmert açısından değerlendirilince, İsrail tarafından uygulanan bu baskı son günlerini yaşamakta olan ve liderlik kısıtlamalarından arınmış,  Şalit konusunda halkın büyük desteğini alan bir hükümetin bir tutumu olduğu gözlemleniyor. Olayların istenildiği gibi gelişmesi durumunda Şalit’e karşılık İsrail, içlerinde teröristlerin bulunduğu 1200 – 1400 Filistinli mahkûmu serbest bırakması gerekecek.