Netanyahu ile Livni ulusal birlik hükümeti için çalışacaklar

Netanyahu ve Livni ulusal birlik hükümetini kurmak üzere görüşmelere başlayacak

Dünya
18 Şubat 2009 Çarşamba

Likud Başkanı Binyamin Netanyahu ve Kadima başındaki Tzipi Livni ulusal birlik hükümeti kurmak için konuşacaklar. İki parti liderine yakın yetkililer Devlet Başkanı Şimon Peres’in, koalisyon hükümeti kurmak için görevi Netanyahu’ya vermesini beklediklerini belirttiler.

Bir Likud yetkilisi “Devlet başkanı kendisine bir hükümet kurmak konusundaki güvenini belirttikten sonra, Netanyahu diğer parti başkanlarından önce Livni ile görüşecek ve kendisine katılmasını isteyecek,” dedi.

Likud Partisi’nden Cumartesi akşamı yapılan bir açıklamada Netanyahu’nun kendi liderliğnde bir ulusal birlik hükümeti kurmak için Kadima’ya yaklaşmaya istekli olduğu belirtildi. Açıklamada Livni’nin tavrı da eleştirilerek “Livni’nin ulusun çoğunluğunun istediği gibi Netanyahu’nun ulusal birlik hükümetini idare eden başbakan olmasını kabul etmemesi talihsizlik” dendi.  “Ancak Livni önce önemsiz politikaları bir kenara bırakıp ulusal menfaatı tercih etmeli.” 

Diğer taraftan Livni’nin Likud’un aşırı sert ve dinci partilerle hükümet kurma niyetine karşı durması, ancak koalisyon şartlarına inanırsa ve Netanyahu Kadima’ya sağ partilerden önce gelirse, Netanyahu liderliğinde bir ulusal birlik hükümetine katılmayı göz ardı etmemesi bekleniyor.

Eli Aflalo gibi bazı Kadima milletvekilleri ise Livni’yi, muhalefette güçlenme ümidiyle Netanyahu liderliğinde bir hükümete katılmamaya çağırısında bulundular. Diğerleri ise iki yıl Livni, iki yıl Netanyahu’nun başbakanlık yapacağı rotasyonda ısrar etmesini istiyorlar. Ancak partinin çoğunluğu geçtiğimiz haftaki bazı konuşmalarda, Kadima’nın Netanyahu liderliğinde bir hükümete sonunda katılacağını belirtti. 

Geçtiğimiz hafta sonu bazı Kadima bakanları ve parti üyeleri halka açık bir biçimde böyle bir senaryoyu desteklediklerini açıkladılar. Ulaşım Bakanı Şaul Mofaz ve Yapı ve Konut Bakanı Ze’ev Boim, Kadima’yı Likud liderliğinde bir hükümete katılmaya teşvik etmek üzere buluştular. Boim, The Jerusalem Post’a “Kadima her zaman ülkeyi partinin önüne koymuştur,” şeklinde bir demeç verdi. “Ülkeye nasıl daha iyi hizmet edeceğimize karar vermeliyiz. Ben halka hizmet etmenin en iyi yolunun geniş bir ulusal birlik hükümetinin kurulmasını sağlamak ve aşırı sağcı ve dinci bir hükümetin kurulmasını engellemek olduğunu düşünüyorum.”

Negev ve Galil Geliştirme Bakanı Ya’akov Edri, Livni ve Netanyahu arasında rotasyonu tercih ettiğini vurguladı ama ulusal birlik hükümetinin kimin başbakan olduğundan bağımsız olarak kurulması gerektiğini belirtti. “Ülkenin iyiliği için, birlikte oturup bir hükümet kurmalıyız” şeklinde belirtti Edri. “Kadima’nın seçimleri kazandığını unutamayız, ancak seçimin diğer sonuçlarını da göz ardı edemeyiz. Partinin çoğunluğu buna inanıyor.” 

Maariv Gazetesi Cuma günü Netanyahu, Livni ve Barack arasında Lieberman’ın olmadığı ulusal bir hükümet kurmak konusunda gizli görüşmeler yapıldığını bildirdi.