İshak Alaton: “Türk demokrasisinin amigolarından biriyim”

Toplum
18 Şubat 2009 Çarşamba

The New York Times  15 Şubat tarihli sayısında Sabrina Tavernise imzasıyla işadamı İshak Alaton’un  “ Bir işadamının girişimi: Demokrasi çiçeğinin açılmasını sağlamak” başlıklı röportajına yer verdi.

 Söyleşide Alaton’un iş hayatına sıfırdan başlamasına karşın, bugün büyük bir servete sahip olduğu, sadece Türkiye değil yurtdışında da bir çok büyük projelere imza attığı vurgulandı.  Alaton’un  artık enerjisini Türk toplumunu geliştirmek için kullanacağına dikkat çekilirken,   Türk Musevi Cemaatini de toplumda daha aktif olması için desteklediğinin altını çizdi.

Yazıda ayrıca antisemitizm iddialarına da karşı çıkan Alaton’un Türkiye Cumhuriyeti’nin kendisine her zaman iyi davrandığını ve Yahudi olduğu için hiçbir zaman dışlanmadığı ifadesine de yer verildi.  Özellikle 2. Dünya Savaşı yıllarında Varlık Vergisi gibi uygulamalar nedeniyle azınlıkların büyük zarar gördüğü belirtilen haberde Yahudilerin bu olayların ardından siyasetten uzak kalmayı tercih ettikleri kaydedildi.

Mevcut hükümetin Türkiye’ye İslami rejim getireceği iddialarına tepki gösteren Alaton, “ Çok açık bir toplumuz. Bunu korkuluk olarak kullanıyorlar. Tarihimiz korkularla dolu” dedi.

Özel hayatı ile ilgili bilgi veren iş adamı güçlü bir şekilde yaşam sürmesini, evinin bir mezarlığın yanında inşa edilmesine bağlayarak, “ Her gün, bir gün orada son bulacağınızı düşünüyorsunuz” dedi.

İshak Alaton’un The NewYork Times’a verdiği röportaj Türk basınında da yankı uyandırdı.