Vatikan’dan geri adım

Papa Benediktus, Vatikan ile Yahudi dünyası arasındaki ilişkilerde son haftalarda yaşanan gerilimin ardından, Papa Holokost’un “asla hoş görülemeyecek ve kabul edilemeyecek bir davranış” olduğunu açıkladı.

Şalom
13 Şubat 2009 Cuma

Papa Benediktus, Vatikan ile Yahudi dünyası arasındaki ilişkilerde son haftalarda yaşanan gerilimin ardından, Papa Holokost’un “asla hoş görülemeyecek ve kabul edilemeyecek bir davranış” olduğunu açıkladı. Vatikan’da ABD’deki önemli Yahudi kuruluşlarının başkanlarından oluşan heyeti kabulü sırasında yaptığı konuşmada,  Papa, “Yahudi soykırımı Tanrı’ya ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” dedi.

Papa İngilizce olarak yaptığı konuşmada, Yahudi soykırımını inkâr etmeyi veya hafife almayı, “asla hoş görülemeyecek ve kabul edilemeyecek bir davranış” olarak niteledi.  Papa,” Tarih boyunca senin oğullarına acı çektirenlerin davranışlarından duyduğumuz acı ve üzüntü eşliğinde senden af diliyoruz,” şeklinde dua etti.

16. Benediktus, Yahudi heyete seslendiği konuşmasında, önümüzdeki baharda İsrail’i ziyarete hazırlandığını da kaydetti.

Yahudi heyet adına konuşan Haham Arthur Scheneier ise “Yaşanan sorunlar, antisemitizm gibi medeniyete yönelik tehditleri göğüslemek için de beraberce mücadele etmemiz gerektiğini göstermektedir” dedi.

Papa 16. Benediktus’un geçen ay, aralarında Yahudi soykırımını inkâr eden Piskopos Richard Williamson’un da yer aldığı Aziz 10. Pius Kardeşliği adlı aşırı sağcı Katolik cemaat hakkındaki aforoz kararını kaldırması, Yahudi-Katolik ilişkilerinde ciddi bir gerilim yaratmıştı. Papa, İsrail ve Avrupa’dan gelen tepkilerin ardından, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmalarda da, Yahudi soykırımının inkar edilemeyeceğini belirtmek zorunda kalmıştı.