Belçika VRT Televizyonu’na antisemitizm suçlaması

Belçika devlet televizyonunda yayınlanan ve Yahudi toplumunu hicveden bir dizi programın antisemitizmi körüklediği ileri sürüldü

Nelly BAROKAS Kültür
11 Şubat 2009 Çarşamba

Belçika Yahudi ileri gelenleri Flamanca yayın yapan televizyon kanallarından birinde yayınlanan ve 1940’larda geçen komedi türünde bir programda Yahudilerle alay edildiğini belirttiler.

Belçika Yahudileri, ülkenin Flamanca yayın yapan en önemli televizyonu olan VRT’yi, Avrupa Yahudilerinin tarihine tamamen duyarsız kalmakla suçladı.

Son olarak “Man bijt hond” (Man Bites Dog) adlı mizah programında “the Jews are stil angry” başlıklı bir bölümün yer alması VRT’ye yönelik tepkileri daha da arttırdı.

Antwerp Yahudi toplumunun yayın organı Joods Actueel’in yayın yönetmeni Terry Davids, televizyonda izlediği programın şokunu yaşadığını söyledi.

VRT ise hiciv ve mizah yapma hakkını savunarak, diğer programlarda toplumun diğer kesimlerinin alaya alındığını belirtti.

Belçika’daki siyasetçiler arasından sadece Flaman Liberal Milletvekili Claude Marinower, televizyon programına karşı olduğunu ifade etti.

Belçika Yahudi kuruluşlarını temsil eden çatı kuruluş CCOJB’nin Başkanı Joel Rubinfeld, yayınları ile antisemit provokasyona yol açan Flaman televizyon kanalının değer ölçülerini eleştirdi.

Geçtiğimiz ekim ayında aynı kanalın bir programcısı VRT televizyonu seyircilerine Adolf Hitler’in en sevdiği yemek olan tereyağında alabalığın tarifini vereceği bir program eleştirildi ve son anda engellendi.

Protestolar sonucunda VRT bu programı yayından çektiyse de, senenin ilk günü yayınlanan komedyen Philippe Geubels’in gösterisinin bir bölümü yine eleştirilere hedef oldu. Geubels gösterisinde Adolf Hitler’in en sevdiği yemeğin tanıtılacağı programın yayınlanmamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve Yahudilerin tepkisinin sınırı aştığını ifade etti.