BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Nur ŞAUL BARAKAS Ekonomi
11 Şubat 2009 Çarşamba

Dr. George Friedman Türkiye’ye geliyor

Siyaset Bilimi, uluslararası ekonomi ve politik ilişkiler uzmanı, Stratfor’un kurucusu ve üst düzey yöneticisi,  jeo-stratejist Dr. George Friedman,  İş Yatırım Menkul Değerler’in 3 Mart 2009’da, İstanbul’da düzenleyeceği “Geniş Açı” toplantısına konuk olarak davet edildi.   Dr. George Friedman’ın “The Next 100 Years-A Forecast for the 21st Century (Gelecek 100 Yıl - 21. Yüzyıl için Öngörüler)” adını taşıyan ve 21. yüzyılın ortalarında siyasi, ekonomik ve askeri gücüyle dünyanın etkin güçlerinden biri olacağını öngördüğü Türkiye’ye geniş bir yer verdiği kitabı geçtiğimiz ay yayınlandı.  Friedman’ın, düzenlenecek toplantıda, gelecekteki jeopolitik, teknolojik, demografik, kültürel ve askeri eğilimlerin ışığında yenidünya düzeninin nasıl şekilleneceğiyle ilgili görüş ve tezlerini katılımcılarla paylaşacağı belirtildi.

Kaynak: Milliyet

GEORGE FRIEDMAN KİMDİR?

1949 yılında Macaristan’da doğan Friedman, kısa bir süre sonra ailesiyle birlikte ABD’ye göç etti. City College of New York’ta siyaset bilimi üzerine eğitim alan Friedman, ardından Cornell Üniversitesi’nde “Devlet” üzerine doktora yaptı. Friedman, doktorasının ardından 1974-1994 arası Dickinson College’da siyaset bilimi dersleri verdi.  “Frankfurt Ekolü” üzerine yazdığı kitap, Cornell Üniversitesi tarafından 1981’de yayınlanan Friedman’ın, uluslararası anlaşmazlıklar üzerine yoğunlaştığı dönemde ise ABD-Sovyetler Birliği dengesini askeri bir bakış açısıyla ele aldığı çalışmaları büyük ses getirdi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ise 1991’de ABD-Japonya ilişkilerini ele aldığı “Japonya’yla Yaklaşan Savaş” kitabını yazdı. Bilgisayar tabanlı savaş oyunlarının ilk tasarımcıları arasında yer alan Friedman, aynı zamanda, “Amerika’nın Gizli Savaşı”, “Savaşların Geleceği” gibi best-seller kitapların yazarı.

Louisiana State Üniversitesi’nde 1994’te kurduğu Jeopolitik Araştırmalar Merkezi’nde geçirdiği iki yılın ardından Friedman, 1996’da danışmanlık şirketi Stratfor’u kurdu. Halen başkanlığını yürüttüğü şirket, dış politika ve uluslararası ilişkiler üzerine analizler üretiyor.

“Beşir’le Vals” sinema tarihindeki ilk belgesel canlandırma sineması ürünü

1982’de İsrail’in Lübnan işgalini, 20 yaşında acemi bir er olarak yaşayan Ari Folman, tarihin en kanlı katliamlarından birinin tanığı oldu. Yönetmen, belleğinin derinliklerinde çıktığı bu zihinsel yolculukta filmini, hafıza, bilinçaltı, suçluluk, kayıp gençlik temaları etrafında anlatıyor. Filmin sunduğu politik gerçeklikle, savaş aleyhtarı tutumunu cesaretle sergileyen Folman, “Biz geçmişi unutabiliriz, ama geçmiş bizi unutamaz” diyor. Bir animasyon filmi olmasına rağmen, savaşın acımasızlığını gösteren sert sahnelerin şiddeti, filmin seyirciye yarattığı dehşeti azaltmıyor