Etiyopya'dan Nijerya'ya, Venezüella'dan Kırgızistan'a haftaya damgasını vuranlar...
Afrika
• Etiyopya: Yeni başkan Kaddafi’den mesaj
Addis Ababa’daki Afrika Birliği Zirvesi’nin kapanış oturumunda söz alan Afrika Birliği’nin yeni başkanı seçilen Libya Lideri Muammer Kaddafi, çok partili demokrasinin Afrika’da katliamları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kaddafi’ye göre Afrika kabile toplumlarından meydana geldiği ve siyasi partilerin de kabilelere dayalı biçimde yapılandığı için katliamları da beraberinde getiriyor. Bu açıklama çok partili demokrasiye geçiş yolunda büyük mücadeleler veren ülkelerde kaygı yarattı.
• Nijerya: Diş ilacından 84 çocuk öldü
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre kasım ayından bu yana 111 çocuğun “My Pikin” (Çocuğum) adlı ilaçtan rahatsızlandığının tespit edildiğini, yaşları iki ay ile yedi yaş arasında değişen çocuklardan 84’ünün öldüğünü açıkladı. Bakanlık, ilacı üreten Barewa firmasına hammadde sağlayan kişileri tutukladığını açıkladı. İlacın içinde yüksek miktarda diethyleneglycol bulundu.
• Mısır: Düzenledikleri gösteriler kendilerini ele verdi
Müslüman Kardeşler’in düzenlediği “Gazzelilere destek” gösterilerinde şiddet olayına rastlanmazken aranan 56 örgüt üyesi tutuklandı.
Amerika
• Kolombiya: FARC rehineleri serbest bıraktı
Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), dört rehineyi daha serbest bıraktı. Üç polis ve bir asker, iki yıl önce FARC mensuplarınca kaçırılmıştı. FARC’ın elindeki son iki “siyasi rehine” Meta Bölgesi eski Valisi Alan Jara ve eski Milletvekili Sigifredo Lopez’in de bir hafta içinde serbest bırakılması bekleniyor.
• Venezüella: Chavez ile on yıl
Venezüella Lideri Hugo Chavez iktidara gelişinin 10. yıldönümünü kutladı. Ülkede ulusal tatil ilan edilen iktidar kutlamalarına Nikaragua, Bolivya ve Honduras liderleri de katıldı.
Asya
• Sri Lanka: “Anavatanınıza geri gelin”
Hükümet Tamil Kaplanları örgütüyle ateşkes görüşmesi yolundaki uluslararası çağrıları “teslim olma süreci müzakere edilemez” diyerek reddetti. Bağımsızlık Günü’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapakse terörün bitmesine az kaldığını vurgulayarak iç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden Sri Lankalılara dönmeleri çağrısını yaptı.
• Kırgızistan: ABD üssü kapatılıyor
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Manas konusunda pazarlık sürüyor” açıklamasına rağmen Kırgız Hükümeti, üssün kapatılması konusunda nihai kararını verdiğini bildirdi. Başkent Bişkek’in hemen dışındaki Manas, Orta Asya’daki tek Amerikan üssü. Afganistan’a uçakla bir buçuk saat mesafedeki üs, Amerikan ve NATO askerleri için önemli bir sevkiyat merkezi görevini görüyor. Kapatılması durumunda ABD sevkiyat için Rusya’dan yardım talep etmek zorunda kalacak.
Avrupa
• Almanya: 45. Münih Güvenlik Konferansı
Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın temsil ettiği konferansa, ekonomik kriz damgasını vurdu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed El Baradey, “İran’la diyalog” konusunda düzenlenen bir panelde nükleer programların kontrolünde karşılaştıkları en büyük sorunun İran ve Kuzey Kore dâhil, çok sayıda ülkeye girmelerine izin verilmemesi olduğunu açıkladı.
• İtalya: 70 ülke BM için toplandı
İtalya Roma’da 70’ten fazla ülkenin katıldığı bir toplantı düzenleyerek, hala II. Dünya Savaşı’nın sonundaki güçler dengesini yansıtan BM Güvenlik Konseyi’nde reform için yeni bir girişim başlatıyor. BM’nin en güçlü organı olan 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin görevi uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması. Konsey bu amaçla savaşa gidilmesini onaylayabiliyor, yaptırım koyabiliyor, barış gücü gönderebiliyor. Üyelerinden 10’u ikişer yıllığına seçilen geçici üyeler. Veto gücü ise yalnızca daimi üyelere, II. Dünya Savaşı müttefikleri Rusya, Çin, ABD, İngiltere ve Fransa’ya ait.
Ortadoğu
• Irak: Seçimler olaysız geçti
Geçen hafta düzenlenen yerel seçimde Başbakan Nuri el Maliki’nin siyasi müttefikleri, Bağdat ve diğer önemli şehirlerde zafer kazandılar. Bağdat’ta siyasi liderler ile görüşen BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Iraklı seçmenleri ülke genelindeki yerel seçimlerin başarısı nedeniyle kutladı.
HAFTANIN SÖZÜ > "UTANIYORUZ"
42 İranlı akademisyen ve sanatçı İran’ın en büyük gayrimüslim topluluğu olan Bahailerden hükümetin 150 yıldır uyguladığı baskı, şiddet ve ayrımcılık için özür diledi. Bahailik, 1800’lerde İran’da Mehdi inancının uzantısı olarak doğan bir dindir. Dünya vatandaşlığı idealine sahip olan Bahailiğin ana prensibi ırk, din, dil, cinsiyet gibi önyargıların kaldırılması, evrensel eğitim, genel barışı sağlama ve kadın-erkek eşitliği üzerinedir. BM’de temsil edilen Bahailiğin Dünya Merkezi İsrail’in Hayfa şehrinde ve dünyada 5 milyon üzerinde mensubu var. Doğduğu İran’da baskı ve katliamlar sonrasında yüz binlerce Bahai dünyanın değişik yerlerine göç etti. Günümüzde İran’daki Bahailer halen kamu hizmeti ve üniversite öğrenimi haklarından yoksun durumdalar.