Dış Basından > Papa’nın Holokost tepkisi

Vatikan, piskopostan Holokost inkârını geri almasını talep ediyor. Papa XVI. Benedict Ocak ayı sonunda bir Holokost inkârcısının afarozunu kaldırdığından beri dünya çapında kendisine yönelik eleştiriler arttı. Çarşamba günü Vatikan, inkârcı Piskopos Richard Williamson’un piskopos olarak hizmet edebilmesi için görüşlerini değiştirmesi gerektiğini söyledi

Dünya
11 Şubat 2009 Çarşamba

Vatikan, birçok üst düzey Katolik Kilisesi yetkilisini Papa’ya karşı çıkar durumda gösteren iç tartışmalardan sonra çarşamba günü Holokost inkârcısı piskoposun “kilisede ruhani işlere kabul edilebilmesi için” kendisini, “açık ve aleni bir şekilde son ifadelerinden uzaklaştırmasını” istedi. Vatikan ayrıca, Papa XVI. Benedict’in 24 Ocak’ta Richard Williamson’un afarozunu kaldırırken, bu piskoposun görüşlerinden haberi olmadığını söyledi.

Bu hamle Alman Şansölye Angela Merkel’in alışılmadık sivri bir azarlama ile Papa XVI. Benedict’ten Holokost’u inkâr etme çabalarına karşı itirazını açıklamasını talep etmesinden bir gün sonra geldi.

Skandal patlak verdikten sonra Papa Benedict, St. Peter Meydanı’ndaki haftalık konuşmasında Holokost inkârını kınadı ve Yahudilerle dayanışmasını beyan etti. Ne var ki Merkel bunun yeterli olmadığını söyledi.

Merkel Salı günü, “Bunun sadece Almanya’daki Hıristiyan, Katolik ve Yahudi cemaatlerini etkileyen bir mesele olmadığını” belirtti. Merkel, “Papa’nın, Holokost inkârcılığının kabul edilemeyeceğini ve genel anlamda bütün olarak Yahudilik ile pozitif bir işbirliği olması gerektiğini açıklaması gerekir. Bu konuda yeteri kadar açıklık olduğuna inanmıyorum,” dedi.

Merkel Almanya’daki dini liderler tarafından, Vatikan’a karşı cesur duruşundan dolayı geniş destek gördü, fakat Alman Papa’nın kardeşi ve kendisi de Katolik bir rahip olan Georg Ratziger tarafından eleştiriye hedef oldu.

Georg Ratziger, Leipziger Volkszeitung Gazetesi’ne, “Ben O’nu (Merkel’i) her zaman mantıklı bir kadın olarak gördüm,” dedi. “Fakat şu anda belki de o kadar baskı altında ki, artık kendisini mantıklı bir şekilde ifade edemiyor.” Ratziger, kardeşine yapılan eleştirilerin mantıksız olduğunu ve yanlış bilgilendirmeye dayandığını söyledi.

Merkel’e karşı sivri sözler, Merkel’in muhafazakâr Hıristiyan Demokrat Partisi’nin kardeş partisi Bavyeralı Hıristiyan Sosyal Parti’den de geldi. Bu partiden Avrupa Parlamentosu üyesi olan Bern Posselt, Merkel’i Papa’nın “amir”i olmaması için uyardı. Ayrıca Bavyera’nın Augsburg şehrinden Piskopos Walter Mixa Çarşamba günü Merkel’in hata yaptığını söyledi.

Mixa, “Papa’nın Holokost hakkındaki pozisyonu ve Hıristiyanların eski kardeşleri olarak Yahudilere yönelik sempatisi açıklıkla belirtilmiştir,” dedi. “Bu durumda Kutsal Baba’nın Alman şansölyesinin öğretmenliğine ihtiyacı yoktur.”

Ratzinger ailesinin Bavyera’da derin kökleri var.

Merkel, kendi partisinin önde gelen bir üyesi olan Rita Süssmuth’tan ve mecliste dini konularda Hıristiyan Demokrat Parti’nin lideri İngrid Fischbach’tan destek gördü. Fischbach, “Burada söz konusu olan ülkemizin itibarıdır ve Şansölye’nin bir şey söylemesi önemliydi” dedi.

Aynı zamanda, Merkel’in koalisyon hükümetinin ortağı olan merkez sol Sosyal Demokratlar’dan Franz Müntefering de şansölyeyi destekledi. Müntefering, Berliner Zeitung Gazetesi’ne, “Holokost’u inkâr eden bir piskoposun itibarının iade edilmesinin kabul edilemez olduğunu düşünüyorum,” dedi. Sosyal Demokrat Parti Başkanı, Papa’ya saldırıda Merkel’den de bir adım ileri giderek Vatikan’ın yaptığını, “Kilise’nin bir an önce düzeltmesi gereken ciddi tarihsel bir hata” olarak niteledi. Müntefering, bu olayın Papa’nın bile yanılmaz olmadığını gösterdiğini söyledi.

Piskopos Richard Williamson, Papa’nın afarozunu kaldırdığı, aşırı muhafazakâr Saint Pius X Cemiyetine bağlı dört piskopostan biridir. Bunlar 1988’de izinsiz olarak piskopos yapıldıkları için aforoz edilmişlerdi. Papa 24 Ocak’ta onları, Vatikan’ın çizgisine ayak uydurmaları şartıyla, henüz piskoposluğa olmasa da Katolikliğe geri aldı.

Williamson’un aforozunu kaldırma kararı sadece Alman Yahudilerinin kızgınlığını çekmekle kalmadı, Holokost inkârcısı olarak tanınması nedeniyle Avrupa ve dünyada başka ülkelerde de öfkeye sebep oldu. Williamson son röportajlarında, tarihsel belgelerin II. Dünya Savaşı süresince altı milyon Yahudi’nin “kasıtlı olarak gazlandığına karşı” olduğunu söylemişti. Yahudileri öldürmek için gaz odalarının kullanıldığını da inkâr etmişti.

600.000 üyesi bulunan St. Pius X Cemiyeti, 1960’larda İkinci Vatikan Konseyi’nin modern reformlarını protesto etmek için 1970’te Fransız Başpiskopos Marcel Lefebvre tarafından kurulmuştu. “Vatikan II” olarak adlandırılan bu cemiyet papazların ayin esnasında yüzlerini cemaate dönmelerine izin vermişti ve duaları daha az Latince içerecek şekilde değiştirmişti.

Lefebvre, Williamson’u ve diğer üç adamı 1988’de izinsiz bir törenle piskopos yapmıştı. Kendisi ve dört piskopos zamanın Papası II. John Paul tarafından anında afaroz edilmişlerdi. “Lefebvristler”i Kiliseye döndürmek çoktan beri Papa XVI. Benedict’in kişisel davası olmuştu ve Çarşamba günü Papa’dan gelen, sözlerin geri alınması talebi belki de Williamson’un Roma’ya sadakatinin ilk sınavıdır.

Der Spiegel, 4 Şubat 2009

Derleyen: Dani Altaras