Abbas: “Hem direnişçi hem siyasetçi olunmaz”

Temaslarda bulunmak için iki günlüğüne Ankara’ya gelen Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın ziyaret gündemini “Filistin’de birlik” oluşturdu. Abbas, Gazze’de yaşananlardan Hamas’ın sorumlu olduğunu belitti

Dünya
11 Şubat 2009 Çarşamba

İsrail ile Hamas arasında yürütülen barış görüşmelerinin ve El-Fetih ile Hamas arasındaki diyalogun yeniden başlatılması konusundaki çabaların yoğun şekilde sürdüğü bir dönemde Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Ankara’ya iki günlük bir ziyaret düzenledi.

Abbas’ın kritik Ankara ziyaretinin ilk durağı, Başbakanlık Resmi Konutu oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Abbas, yemekli toplantıda biraraya geldi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’la da görüşen Mahmud Abbas’ın, Gül ile buluşmasının ardından ortak bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında Filistin’de birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Her şeyin başında birinci öncelik Filistin uzlaşı hükümetinin kurulmasıdır. Filistin davası ancak böyle tekrar güçlü hale gelir. Türkiye olarak biz Filistin’in iç işlerine karışmayız. Bunu kendi belirler,” dedi. Abdullah Gül, Abbas ile yaptıkları görüşmede Filistin’de iki ayrı devletin olmasının asla mümkün olmadığını konuştuklarını belirterek, “Bütün Arap dünyasının, İslam dünyasının birlik ve beraberlik içinde olması gerektiğini konuştuk” dedi.

Kalıcı barışın sağlanabilmesi için bir “Filistin Devleti”nin kurulmasının şart olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı sözlerine şu şekilde devam etti; “Şu bir gerçek ki bugün kalıcı bir barışın sağlanması için de Filistin Bağımsız Devleti’nin kendi topraklarının üzerinde muhakkak kurulması ve ancak o zaman İsrail ile yan yana, güven içerisinde yaşayabilmeleri gerekmektedir.”

Bazı gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri için düzenlenen akşam yemeğine de katılan Mahmud Abbas, son yaşanan olaylarla ilgili görüşlerini aktardı. Gazze’de yaşananlardan Hamas’ı sorumlu tutan Abbas, Hamas’ın yöntemlerini de eleştirdi. “Önce şunu anlayalım, direniş nedir?” diyen Abbas, hemen ardından soruya kendisi cevap verdi; “Acaba direniş, birkaç işe yaramayan füzeden mi ibarettir? Hamas binlerce füze attı. İsrail tarafında üç kişi öldü, onların da ikisi Filistinliydi. Direniş bu mudur? İşe yarıyor mu?” Abbas, bu konudaki sözlerini ise “Herkes direnişi seçebilir. Ama hem siyasetçi hem direnişçi olmak imkânsızdır,” diyerek sonlandırdı.

Hamas’ın, tarihi biten ateşkesi devam ettirmemesini hata olarak nitelendiren konuk Başkan, barış görüşmelerinde Hamas’ın masada olup olmayacağı yönündeki bir soruya ise, “Hamas halkın bir parçasıdır. Onunla oturacağız. Zaten Kahire’de oturuyoruz. “ yanıtını verdi.