ABD Seçimlerini şekillendiren Yahudiler

Dünya
30 Ekim 2008 Perşembe

ABD seçimlerine iki hafta kala, John McCain ve Barak Obama arasında yer alan başkanlık yarışı ve Wall Street mevzuları İsrail konusunu gölgeledi fakat Yahudi seçmenlerin oyları ve seçim kampanyalarında aktif rol oynayan Yahudilerin bu tarihi seçimdeki rolü büyük.

Aşağıdaki liste ABD seçimlerinde aktif rol alan bütün Yahudileri tabii ki içeremese de, bu seçimde Yahudilerin etkisini gözler önüne seriyor. 

Listedeki dikkat çekici unsurlardan biri de, en önemli isimlerden birinin Henry Lehman olması.  153 yıl önce vefat eden Lehman, yaşayanlar ile birlikte listede yer alıyor.

Seçimleri etkileyen Yahudiler, aşağıda alfabetik sıraya göre yer almaktadır. 

David Axelrod: Obama Kampanyası’nın baş strateji uzmanı ve medya danışmanı olan Axelroad, “değişim” temasını vurgulayarak, Obama’ya büyük destek sağladı. 

Steven Bob ve Sam Gordon:  Chicago eyaletinden olan iki haham, yüzlerce hahamı Obama’yı desteklemeye razı ederek, Obama kampanyasına katkıda bulundu.

Matt Brooks: Cumhuriyetçi Parti Yahudi Koalisyonu Direktörü Brooks, Yahudileri ilgilendiren konularda medyaya cevap veren ilk kişi oldu.

Ira Forman:  Ulusal Yahudi Demokratik Konseyi’nin murahhas üyesi Forman, Matt Brooks’un karşılığı olarak görevini sürdürüyor. 

Barney Frank: Massachusetts Eyaleti’nden Temsilciler Meclisi üyesi, eşcinsel ve dışadönük bir liberal olan Frank, özellikle Fox Tv’de McCain yanlılarının hedefi haline geldi.  Meclisin Mali Servisi’nin başkanı olan Frank, Wall Street kurtarma paketinin karşılıklı görüşmelerinde çok önemli rol oynamıştı. 

Cheryl Jacobs: Broward County’nin eş başkanı olan konservatif haham ve demokrat Jacobs, Hillary Clinton’ı başkanlık yarışında desteklemiş, sonra McCain’i desteklemeye başlamıştı.

Henry Kissinger: Dışişleri eski Bakanı Kissenger, McCain kampanyasının en önemli danışmanları arasında bulunuyor.  McCain tarafından uluslararası konularda danışmanlığı istenen Kissenger, başkanlık müzakereleri önce Palin ile birlikte de bir seans yapmıştı. 

Ed Koch: New York eski Belediye Başkanı Koch, 2004 yılında Bush destekçisi idi.  Önseçimlerde Hillary Clinton’ı destekleyen Koch, şimdi Obama’yı destekliyor. 

Sherry Lansing: Bir Hollywood Stüdyosu’nun (Paramount) ilk kadın başkanı olan Lansing, Demokrat Parti’ye büyük bağışlarda bulundu ve bağış toplama kampanyaları düzenledi. 

Ed Lasky: American Thinker adlı Web Sitesi’de yazdığı makalelerle Obama’nın İsrail karşıtı olduğu iddiasını yaydı.

Eli Pariser: Pariser, Demokratik adaylar için yüksek miktarda para toplanmasını sağlayan MoveOn.org adlı web sitesini yönetiyor.

Martin Peretz: The New Republic Gazetesi’nin editörü olan Peretz, “İsrail’in dostları ve Yahudiler Obama’ya güvenebilir mi? Tek kelimeyle; evet.” adlı etkili makaleyi kaleme aldı. 

Jon Stewart: Hicivli haber programı “The Daily Show”un liberal sunucusu Stewart, belki de ülkede en çok dinlenen liberal konuşmacı.  The New York Times Gazetesi Stewart’ın şovunu kültürel ve politik kuvvet olarak niteledi. 

Barbra Streisand:  Yahudi bir liberal olan süper star Streisand, büyük bir bağış toplayıcı.  Önseçimlerde Clinton’ı destekleyen Streisand, sonra Obama’yı destekledi. 

Fred Zeidman:  McCain’in strateji uzmanı olan Zeidman, Yahudi Cumhuriyetçiler arasında önemli bir konuma sahip.