Batı Şeria’yı Hamas’a kaptırmama çabaları

Batı Şeria’da Nablus ve Cenin’den sonra Hebron’un da güvenliği Filistin kontrolüne geçti. Amaç Filistin Lideri Mahmud Abbas’ın görev süresi dolmak üzereyken bölgede oluşan Hamas etkisini ortadan kaldırmak

Dünya
30 Ekim 2008 Perşembe

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Batı Şeria’daki kontrolünü arttırma sürecinde geçtiğimiz Cuma gününden beri Hebron’un güvenliği Filistinli güvenlik güçlerine teslim edilmeye başlandı.

İsrail’in daha önce onayladığı karar çerçevesinde Filistin liderine bağlı 600 güvenlik görevlisi Hebron’un kontrolüne getirilecek ve bölgedeki Hamas etkisinin azaltılması sağlanacak.

Filistinli yetkililer sürecin İsrail ile işbirliği içinde gerçekleştirildiğini belirtirken, 600 civarında olması beklenen güvenlik güçlerinin sadece Filistinlilerin kontrolündeki topraklarda görev yapacağını, İsrail’in yerleşimlerinde görev haklarının bulunmadığını söyledi.

Bu değişimin temelinde yatan faktör, Hamas’ın bölgenin kontrolünü eline geçirmek için giriştiği çalışmaların önünü kesmek. Hamas, önümüzdeki Ocak ayında görev süresi dolacak ve koltuğu bırakacak olan Filistin Lideri Abbas’ın ardından Batı Şeria’nın kontrolünü ele geçirmek için büyük bir çaba içinde. Süreci bizzat yöneten Filistin Başbakanı Salam Fayyad da Hebron’un Hamas’ın kontrolüne geçmesi en muhtemel Batı Şeria bölgesi olduğunu belirtiyor.

Hebron, Hamas’ın Batı Şeria’daki kalesi. Son meclis seçimlerinde Hamas bu bölgeden dokuz temsilci çıkarmayı başarmış ve bölgede aşırı dinci ve politik programlar yürütmeye başlamıştı.

Filistin Başbakanı Fayyad, Abbas’ın görevi bırakması ile oluşacak siyasi boşlukta, Hamas’ın bölgede sağlayacağı bir üstünlüğün FÖY otoritesinin varlığını tehlikeye düşürebileceğini düşünüyor ve Hebron ile başlayacak süreçte kısa sürede tüm Batı Şeria’nın kontrolünün Hamas’a geçemsinin yolunun açılacağını belirtiyor.

Birkaç aydır bu konuda önlemlerini arttıran Abbas, Hebron’dan önce de Cenin ve Nablus’un kontrolünün Filistinli güvenlik güçlerine bırakılmasını sağlamıştı. İsrailli yetkililerde, bölgede düzenin sağlanacağı gerekçesiyle bu görev değişimini desteklediklerini belirtiyor.

Hebron’un yeni dönemde güvenliğinden sorumlu olacak Filistinli komutan Samih Seifi, görevinin suçlular kadar militanları da kontrol altına alarak Hebron’a huzur sağlamak olduğunu söyledi.