EJC Heyeti Türk liderlerle görüştü

Avrupa Yahudi Kongresi’nin Başkanı Moshe Kantor ile beraberindeki heyeti, 27–28 Ekim günleri Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Babacan ve Dışişleri Bakanı Müsteşarı Büyükelçi Apakan ile Ankara’da görüştü

Dünya
30 Ekim 2008 Perşembe

Avrupa Yahudi Kongresi’nin (EJC-European Jewish Congress)  aynı zamanda Rusya Yahudi Kongresi’nin başkanı olan Moshe Kantor ile beraberindeki EJC heyeti 27-28 Ekim günleri Ankara’da temaslarda bulundu.

Moshe Kantor’un Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan ile görüşmelerinde Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, EJC Genel Sekreteri Serge Cwajgenbaum ile Başkan Yardımcısı Aryeh Zuckerman da hazır bulundular.

Cumhurbaşkanı Gül ve Dışişleri Bakanı Babacan ile yapılan görüşmelerde Kantor, Avrupa Yahudi Kongresi’ni Türk liderlere tanıtmaya çalıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın son bulmasının 90. yılı ve nazilerin Yahudilerin ev, işyerleri ve sinagoglarına yönelik saldırılarının başladığı Kristallnacht’ın 70. yılı vesilesi ile EJC’nin düzenleyeceği iki etkinlik hakkında bilgi verildi.

EJC’nin 10 Kasım Pazartesi günü Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda düzenleyeceği özel etkinlik hoşgörü ortamının geliştirilmesi amacını taşıyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Gert Pöttering’in desteği ile gerçekleşecek konferansa tüm Avrupa ülkelerinin liderleri ve diplomatlar katılacak.

EJC’nin 9 Kasım günü yine Brüksel’de düzenlenecek konferans, 1938 yılında Nazi Almanyas’ında gerçekleşen Kristallnacht’ın 70. yılını anma niteliğini taşıyor. Moshe Kantor Ankara’da yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin bu forumda yer almasını arzu ettiğini söyledi.

EJC Başkanı Kantor, Türkiye’nin Ortadoğu’daki barış çabalarından duyduğu memnuniyeti ve İran’ın nükleer çalışmalarından rahatsızlığını dile getirdi.

EJC heyeti, ABD ve İran dahil olmak üzere dünyanın kırk ülkesinden bilim adamlarının katılımı ile düzenlenecek  ve nükleer çalışmaların pozitif yönde kullanılmasını, silah olarak kullanılmasının sınırlandırılmasını hedefleyen Lüksemburg Forumu’na Türkiye’den de bilim adamlarının katılmasının arzu edildiğini söyledi.

Görüşmelerde Türkiye’nin ılımlı bir İslam ülkesi olmasının önemine değinen EJC heyeti yetkilileri, bu ülkenin İslam-Yahudi diyaloguna örnek oluşturduğunu vurguladı.

EJC yetkilileri ile görüşmesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Ortadoğu’da oluşacak barışın ardından, çoğu ülkede hissedilen antisemitizmin ortadan kalkacağına olan inancını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan, EJC Başkanı Moshe Kantor ve heyeti ile gerçekleşen temaslarında özellikle Yahudi yaşamının Türk topraklarındaki mutlu geçmişini vurguladılar.