Cumhuriyetimiz 85 yaşında

Cumhuriyet Bayramı bu yıl görkemli törenlerle kutlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı dünya çapında bir şölene dönüştürecek. Can Dündar’ın “Mustafa” filmi bugün vizyona giriyor

Toplum
30 Ekim 2008 Perşembe

21 pare top atışı ile başlayan Ankara’daki törenler Cumhurbaşkanı Gül’ün Anıtkabir ziyareti ile devam edip Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyona kadar sürecek. İstanbul Boğazı'nda  bir ışık, havai fişek ve müzik gösterisi sunulacağı, ünlü besteci Fahir Atakoğlu'nun da kutlamalar için özel bir beste hazırladığı belirtildi. Atatürk’ün ölümünün 70. yılı vesilesi ile Can Dündar’ın yazıp yönettiği ve müziğini Goran Bregoviç’in yaptığı “Mustafa” filmi 29 Aralık’ta gösterime giriyor.

85. yılda Ber Şeva’da Atatürk Meydanı

Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan ile Ber Şeva Belediye Başkanı Yaakov Terner’in girişimleriyle, İsrail’in dördüncü büyük kenti Ber Şeva’da şehit düşen Türk askerleri anısına yapılan anıtın bulunduğu meydana ‘Atatürk Meydanı’ adı veriliyor. 2002’de Türkiye ile Ber Şeva Belediyesi tarafından yaptırılan Şehitler Anıtı’nın bulunduğu alana yerleştirilecek Atatürk Büstü 31 Ekim’de törenle açılacak.

Büyükelçi Namık Tan, meydan ve Atatürk büstünün, iki ülkenin iyi ilişkilerinin bir simgesi olacağını ifade etti. 

Ber Şeva’da "Eski Kent" olarak bilinen çarşının yanı sıra, Osmanlı döneminden kalma evler ve binaların bulunduğunu kaydeden Yaakov Terner, Atatürk büstü ve meydanıyla kentin Türk geçmişiyle birlikte yaşatılacağını söyledi.