Lukashenko: “Geçmişteki trajik olaylar unutulmamalı”

Antisemit söylemleri ile sık sık gündeme gelen Belarusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, katıldığı Holokostu anma töreninde “Bir Daha Asla” ifadesini kullandı

Nelly BAROKAS Kültür
22 Ekim 2008 Çarşamba

Belarusya Devlet Başkanı Alexander Lukashenko 20 Ekim Pazartesi günü, II. Dünya Savaşı yıllarında öldürülen yüz binlerce Yahudi’nin anısına gerçekleştirilen törende hazır bulundu. Beş bin Yahudi’nin Naziler tarafından vurularak öldürüldüğü Minsk kentinde düzenlenen anma etkinliğinde Lukashenko; “İnsanlık ve iyi niyet ilkeleri Belarusyalılar için büyük önem taşır. Geçmişteki trajik olaylar unutulmamalı, unutulursa yeniden yaşanabilir” dedi. II. Dünya Savaşı yıllarında 800 bin Belarusya Yahudisi Naziler tarafından yok edildi, 50 bin kişi de orta ve doğu Avrupa’daki ölüm kamplarına gönderildi.

Törende İsrailli milletvekili Avigdor Lieberman, Yahudi Ajansı ileri gelenleri ve diplomatlar hazır bulundu. ABD ve Avrupa’da “son diktatör” olarak tanımlanan Alexander Lukashenko’nun Holokost’la yüzleşme girişimi sürpriz oldu. 2007 yılının ekim ayında Lukashenko devlet radyosunda yaptığı bir konuşmada antisemit söylemleri nedeniyle İsrail tarafından şiddetle eleştirilmişti. Günümüzde bu ülkede yaşayan Yahudi sayısı 35 bin civarında. Belarusya’daki Yahudi kuruluşları ülkede antisemitizmin yükselmekte olmasından, ırkçılığı körükleyen yayınların serbestçe satılmasından ve Yahudi mezarlarının zaman zaman talan edilmesinden endişe duymakta.