Siz hiç klasik müzik konserinde güldünüz mü?

Alkışlamanın bile kurallara bağlı olduğu Klasik Batı Müziği konserlerinin aksine, 15 Ekim Çarşamba akşamı CRR Salonu’nda bir ilk yaşandı! Seyirciler tabuları kırarak konseri kahkahalar atarak seyrettiler. Bu duruma yol açan ünlü kemancı Gidon Kremer ve Kremerata Baltika ile konser veren Aleksey Igudesman-Richard Hyung-ki Joo İkilisi’nin, komedi- müzik karışımı gösterisiydi.

Tuna SAYLAĞ
22 Ekim 2008 Çarşamba

Tanınmış eserlere farklı ve yeni bir yaklaşım getirerek kendi tarzlarını yaratan Aleksey Igudesman ve Richard Hyung-Kin Joo, o gece müziği, komedi ile bir başka boyuta taşıdılar. "Sinema ve Komedi: Klasik müzisyenin yükselişi ve düşüşü" gösterisinde,  Igudesman'ın düzenlemesiyle John Barry/ Francis Lai, Ennio Morricone, Bernard Hermann, Glenn Miller, Isaac Dunayevsky ve Charlie Chaplin gibi sanatçıların film müziklerinden örnekler, Johann Strauss Jr., Johann Sebastian Bach ve Dmitri Şostakoviç’ten klasik eserler yer aldı.  Her parça, mizaha dayalı bir senaryo ve özgün bir tarzda  sergilendi. Aktör/müzisyenler sahnenin bir ucundan diğerine koşuştururken notalar ve espriler havada uçuştu. Çalıp aynı anda dans ederek şovun bir parçası olan Kremerata Baltica’nın yirmiyi aşkın müzisyeni de farklı yönlerini ortaya koydular.  Karşılıklı saz çalan iki ozanın taşlaması misali, Gidon Kremer ile keman yarıştıran Igudesman  ve son derecede başaralı bir piyanist olan Joo, gösterinin şüphe götürmez yıldızlarıydılar. Yehudi Menuhin Okulu’nda müzik eğitimi almış olan bu ikilinin dans ve rol yeteneği şapka çıkarılacak gibiydi. Kremer ise, senaryo gereği olsa  gerek, her zamankiden daha ciddiydi. Bu anlamda, dünyaca ününe ve bir klasik müzik starı olmasına rağmen rol gereği bile olsa konser boyunca sanatçının edilgen ve gölgede kalması takdire şayandı. Hazmetmek ya da amiyane tabir ile “aşmak” böyle bir şey olsa gerek.

O gece, “Sinema ve Komedi”, klasik müziğe eleştirel ve eğlendirici bir bakış getirdi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda. Gösteriden en karlı çıkanlar şüphesiz seyircilerdi. Hem güldüler hem kulaklarının pasını giderdiler.