Küllerinden doğdu…

2006 yılında İtalya´da açığa çıkan Calciopoli Skandalı´nda suçlu bulunan Juventus´un ilerleyen süreçte Serie A´ya döneceğinden kimsenin şüphesi yoktu ancak Torino ekibinin iki sene içinde yeniden Şampiyonlar Ligi´nde mücadele edecek seviyeye gelmesi taraflı tarafsız herkesi hayrete düşürdü

Spor
22 Ekim 2008 Çarşamba

NEDİM BÜYÜKABOLAFYA


Juventus Football Club ,1 Kasım 1897'de Torino da kurulmuş olan ve  İtalyan futbolunda en başarılı ve en büyük kulübü olarak bilinir. İç saha maçlarını 27.500 seyirci kapasiteli Torino Olimpiyat Stadı'nda oynayan ve"I bianconeri" (siyah-beyazlılar) lakaplı Juventus elde ettiği 27 Serie A, 1 Serie B, 9 İtalya Kupası, 4 İtalya Süper Kupası, 2 UEFA Şampiyonlar Ligi, 1 UEFA Kupa Galipleri Kupası, 3 UEFA Kupası, 1 UEFA Inter-Toto Kupası, 2 Avrupa Süper Kupası ve 2 Kıtalararası Kupa şampiyonluğuyla futbol tarihindeki en başarılı takımlar arasındaki haklı yerini aldı.

Toplamda 51 resmi şampiyona kupasıyla diğer tüm İtalyan takımlarından daha fazla kupaya sahiptir, bu kupaların 40'ı İtalya'da alınmıştır ve bu başarı da kendi başına bir rekordur. FIFA tarafından Avrupa'nın en başarılı üçüncü dünyanın en başarılı altıncı kulübü olarak gösterilmiştir.

Juventus dünya üzerinde kulüp bazında oynanan bütün büyük turnuvalarda (UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası, UEFA Kupası, UEFA Inter-Toto Kupası, Avrupa Süper Kupası ve Kıtalararası Kupa) şampiyonluk yaşamış tek takım. "I bianconeri"nin bir diğer özelliğiyse; Efsanevi Scirea, Dino Zoff,Michel Platini, Cabrini, Tardelli, Paolo Rossi, Boniek ile Trapattoni önderliğinde dünyanın görmüş olduğu en müthiş kadroyu kurarak UEFA tarafından düzenlenen ve kulüp kategorisinde oynanan üç büyük turnuvada da (UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Kupa Galipleri Kupası ve UEFA Kupası) şampiyon olan ilk takım olması.

 Anlam olarak Latince gençlik anlamına gelen Juventus İtalya'da en geniş taraftar tabanına sahip klüptür. Dünyadaki taraftar sayısı 170 milyonun üzerindedir. Bu kulüp G-14 ün dağılmasından sonra elit kulüpler tarafından oluşturulan Avrupa Kulüpler Birliği'nin kurucu üyesidir.

Şu an UEFA'nın başı olan Michel Platini bir Juventusludur.

Renkler, amblem ve takma isimler

Juventus, 1903 yılından beri siyah beyaz çubuklu forma ve bazen beyaz bazen siyah şort kullanır. Başlangıçta takım oyunculardan birinin babasının temin ettiği pembe gömlekleri siyah kravatlarla giymekteydiler fakat devamlı yıkama sonucu solan formaları 1903 yılında değiştirme kararı alındı.

Juventus oyuncularından biri olan İngiliz John Savage'a İngiltere'de daha dayanıklı renklere sahip yeni formalar sağlayabilecek bir bağlantısı olup olmadığını sordu. Sonra John Savage'ın Nottingam'da yaşayan Notts County taraftarı bir arkadaşı siyah-beyaz çubuklu formaları Torino'ya yolladı.

Juventus'un amblemi 1920'den bu yana çok sayıda çeşitli küçük değişikliğe uğradı. Amblemin son versiyonu 2004-2005 sezonundan önce yerini aldı. Günümüzde, takımın amblemi siyah beyaz oval bir kalkan şeklindedir. Bu şekil ikisi beyaz üçü siyah olmak üzere beş dikey sütuna bölünmüş durumdadır. Bu şeklin içinde beyaz renkle altında altın rengi oval bir çizgiye oturacak şekilde kulübün ismi yazılıdır (altın rengi onur anlamında). Aşağı tarafta şahlanmış bir boğanın beyaz renkteki silueti siyah bir kalkan şeklinin üstüne oturtulmuştur; şahlanan boğa Torino şehrinin simgesidir.

Kulüp tarihi boyunca birçok takma isim almıştır, la Vecchia Signora (Yaşlı bayan) buna en iyi örnektir. Kulüp la Fidanzata d'Italia (Italya'nın sevgilisi) şeklinde de adlandırılmıştır, bu takma isim güney İtalya’dan Torino'ya FİAT fabrikalarına çalışmaya gelen göçmen işçiler tarafından verilmişti. Bunların dışında en bilinen takma adlar i bianconeri (siyah-beyazlar), le zebre (zebralar) şeklindedir. Zebra Juventus'un resmi maskotudur, amblemleri ve iç saha formaları zebrayı çağrıştırmaktadır.