Amerikalı Hahamlar: McCain’in Obama’ya saldırısı “nefret söylemi”ne kayıyor

Amerikalı bir grup liberal haham, Cumhuriyetçi başkan adayı McCain’in kampanyasını Demokrat rakibi Obama’ya karşı tavırlarının “nefret söylemi”ne kaymakta olması ile suçladı

Dünya
22 Ekim 2008 Çarşamba

ABD Başkanlık seçimlerinde son dönemece girilirken Demokrat Parti Adayı Barak Obama’yı destekleyen Yahudi hahamlar geçtiğimiz Perşembe günü bir açıklama yaptılar. Hahamlar açıklamalarında “Senatör McCain, Vali [Sarah] Palin ve onların destekçilerinin Senatör Obama’ya atıfta bulunan sözleri nefret söylemine doğru kayıyor.” dedi. “Yahudi cemaatinin liderleri olarak bireyleri ve grupları dışlamak için kışkırtıcı bir politik dil kullanmanın tehlikelerinin gayet farkındayız. McCain kampanyası adına konuşanlar Senatör Obama’yı ‘bizim gibi olmamak’la suçlayarak şeytanlaştırıyorlar.” Hahamlara göre McCain kampanyası, Obama’nın Müslüman arka planını öne çıkarmaya çalışırcasına, kendisinin göbek adı olan Hüseyin’i kasten vurguluyor. Bu hareketin etkileri ve sonuçlarını anlatan hahamlar ayrıca Başkan Yardımcısı adayı Palin’in de “Senatör Obama teröristlerle arkadaşlık ediyor” diyerek “yanlış” ve “çaptırma ve yalanlar üzerine kurulu” ithamlarda bulunduğunu belirtti.

“21.yüzyıl Amerikası’nda hiçbir sözlük “terörist” kelimesi kadar duygusal olarak yüklü değil. Irak Hükümeti’nin Usame Bin Ladin’e bağlı olduğu yalanına Amerikalıları inandıran Cumhuriyetçiler, şimdi de Amerikalıları bir başka büyük yalana, 1960ların kampus radikali William Ayers’in günümüz teröristlerine bağlı olduğu ve kendisinin Senatör Obama’nın yakın ve etkili bir arkadaşı olduğu yalanına inandırabileceklerini düşünüyorlar.”

Liberal hahamlar, Obama’yı “İsrail konusunda sorumsuz” olmakla suçlayan Cumhuriyetçi Yahudi Koalisyonu’ndaki rakiplerine de çıkıştı. Kendilerini İsrail’i seven hahamlar olarak nitelerken, sürekli iftira ve yalanların geldiği diğer tarafın aksine Senatör Obama’nın başkanlığını açıkça desteklediklerini belirttiler.

Hahamlar, tarihte hiçbir zaman hahamların bir Amerikan başkan adayını desteklemek üzere bu ölçüde bir araya gelmediklerini söylerken, yapılan anketler de Amerikalı Yahudilerin yüzde 30’a karşılık yüzde 57 oyla Obama’yı tercih ettiklerini ortaya çıkardı. Anketin şaşırtıcı bir sonucu, kararsız seçmenlerin yüzde on üç kadar büyük bir yüzdeye sahip oluşu.

Amerika’daki Yahudilerin oranı yalnızca yüzde iki olmasına rağmen, başkanlık seçimlerindeki oyların yüzde dördü Amerikalı Yahudiler tarafından kullanılıyor. Florida gibi bazı eyaletlerde Yahudilerin oyları hayati önem taşıyor. Amerikan Yahudilerinin yüzde 40’ından fazlası ise başkanlık seçimi kampanyalarına katılarak kampanya nüfusunun beşte birini oluşturuyor.

ABD Yahudileri Obama'yı destekliyor

New York Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada ABD genelinde Yahudilerin 2/3'ünün Obama'ya oy vereceğini açıkça ortaya koydu. Genelde Demokrat Parti'ye oy veren Yahudiler Obama'ya da bu desteği sürdürecekleri ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre ABD genelinde siyahlar dığında yoğun Demokratları destekleyen tek etnik gurup Yahudi seçmenler.