Kısa kısa...

Dünya
22 Ekim 2008 Çarşamba

İtalyan tiyatro festivali, İsrail’in 60.yılını kutluyor

23 Ekim’de başlayacak olan Reggio Parma Tiyatro Festivali, İsrail’in kuruluşunun 60.yıldönümü onuruna birçok İsrailli tiyatro eserine yer vermeyi planlıyor. Sahnelenecek eserler arasında David Grossman’ın çok satan eserinden uyarlanan ve Geşer Tiyatro Topluluğu tarafından sahnelenen Momick oyunu ile İsveçli oyun yazarı Lars Noren’in, İlan Ronen tarafından yönetilen Savaş isimli oyunu da yer alacak. Bunun yanı sıra İsrail’in ulusal tiyatrosu Habima da, Amit Epstein Üçüncü Nesil adlı oyunu ile Sesler isimli bir operayı sahnelemeyi planlıyor.

Tel Aviv’de çevreciler rezidans projelerine karşı

Çevre Savunması için İsrail Birliği adlı bir kuruluş, Tel Aviv’de yapılması planlanan iki konut projesinin durdurulması için mahkemeye başvurdu. Kuruluş, Tel Aviv’in güneyindeki Florentine semtinde yapılacak iki projenin bölgeyi çok kalabalıklaştıracağını ve mevcut yaşayanların ihtiyacı olan ‘açık alan’ı kısıtlayacağını savundu. Yapılan açıklamada, şehirlerde adam başı beş metrelik açık alan olması gerektiği, Florentine bölgesinde bu miktarın iki metre civarında olduğu, bu nedenle buraya daha fazla konut yapılmasının hata olacağı belirtildi.

Dünya Yahudi nüfusu 13.3 milyon oldu

Yahudi Ajansı’nın açıkladığı istatistiklere göre dünyadaki Yahudi nüfusu geçtiğimiz sene yetmiş bin kişi artarak 13.3 milyona ulaştı. Dünya üzerindeki en büyük Yahudi topluluğu beş buçuk milyon kişi ile İsrail olurken, Amerikan Yahudileri 5.3 milyonla ikinci sırada yer aldı. ABD Yahudilerini ise sırasıyla Fransa, Kanada, İngiltere, Rusya, Arjantin, Almanya, Avustralya ve Brezilya’daki Yahudi toplulukları izledi.

İsrail Sağlık Bakanlığı’nda grip aşısı çağrısı

İsrail Sağlık Bakanlığı Sukot Bayramı’nı takip eden ay içinde tüm vatandaşlarını grip aşısı olmaya çağırdı. Bakanlık bu sene ilk kez, altı ay ile beş yaş arasındaki çocukların da ücretsiz olarak aşılanacağını ve grip aşısının tüm sağlık sigortaları kapsamına alınacağını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada çocukların bu virüsün yayılmasındaki en büyük etken olduğu hatırlatılırken, kanser, astım, böbrek bozuklukları gibi kronik rahatsızlıkları olanlarla, yuva ve çocuk bakım evlerinde çalışanların ve yaşı 50’nin üzerinde olanların mutlaka bu aşıyı olmaları gerektiği vurgulandı.