Hamas’tan Gilad Şalit’in için ek talep

Filistinli direniş hareketi Hamas tarafından iki yıl önce kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ile Filistinli mahkûmların değişimine yönelik görüşmeler devam ederken, Hamas yetkilileri isteklerini arttırdıklarını açıkladı

Dünya
22 Ekim 2008 Çarşamba

Basında yer alan haberlerde, İsrail’in 1979 yılında Nahariya’da yapılan terör saldırısında dört İsrailli’yi öldürmekten yargılanan Samir Kuntar ile benzer nedenle cezaevinde bulunan iki mahkûm,  Abu Ali Yatta ve Sa'id al-Ataba’yı serbest bırakmasının ardından Hamas’ın beklentilerinin arttığı belirtildi.

Üst düzey kaynaklara göre Hamas, taleplerini açıklamak üzere İsrail ile yeniden görüşmek istiyor. Kuntar geçtiğimiz yaz İsrail ile Lübnanlı Şii örgütü Hizbullah ile yapılan anlaşma sonucunda serbest bırakılmıştı. Kuntar ve dört Lübnanlı mahkûmun karşılığında, İsrail Güvenlik Güçleri askerleri Ehud Goldwasser and Eldad Regev’in cesetleri teslim alınmıştı. İki asker 2006’da meydana gelen İkinci Lübnan Savaşı sırasında Hizbullah tarafından kaçırılmıştı.

Arabulucuların belirttiğine göre, Şalit meselesinde İsrail’in kriterlerini genişletmesi durumunda Kahire’de Hamas ile İsrail arasında gerçekleşecek olan dolaylı yoldan görüşmeler başlatılacak.