Dışişleri Bakanı Babacan: Suriye-İsrail görüşmeleri devam etmeli

Suriyeli meslektaşı ile Şam’da biraraya gelen Dışişleri Bakanı Babacan, İsrail ile Suriye arasındaki barış görüşmelerinin devam etmesini arzuladıklarını belirtti

Dünya
22 Ekim 2008 Çarşamba

Dışişleri Bakanı Ali Babacan Suriyeli meslektaşı Velid Muallim ile Şam’da yaptığı görüşmede Suriye ile İsrail arasındaki görüşmelerin devam etmesini umduğunu belirtti.

Pazartesi günü İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile görüşen Babacan düzenlenen basın koferansında İsrail ile yeni hükümet kurmaya yönelik görüşmelere devam etmek istediğini ifade etti.  Babacan ayrıca ulaşılan noktanın her iki tarafı da memnun ettiğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Suriye ile Filistin arasındaki görüşmelerde ufak bir ilerleme olduğunu ve İsrail’in 1967’de ele geçirdiği Arap topraklarını geri vermesi üzerine tasarlanan Suudi barış planını değerlendirdiğini söyledi.

Geçtiğimiz ay Türkiye’de gerçekleşmesi beklenen İsrail-Suriye görüşmeleri ertelenmiş, fakat ertelemeni sebebi belirtilmemişti.

Suriye Dışişleri Bakanı konuyla ilgili olarak, “İsrail görüşmelere devm etme kararı aldığında, biz de onaylayacağız; çünkü Kadima Partisi’nin seçimlerinde sonuç ne olursa olsun direkt görüşmeler için adım atmak istiyoruz” dedi.

İsrailli yetkililer ertelemenin Kadima ile ilgisi olmadığını söyledi.  İsrail Başbakanlık Ofisi taslağa devam etmek için halen Adalet Bakanlığı baş müzakereci Yoram Turbowicz’den onay bekliyor. 

Ankara’dan yapılan açıklamada Turbowicz’in Pazar günü kararını belirteceği ifade edilmesine rağmen, herhangi bir sonuç çıkmadı.

İsrail Başbakanı Olmert’in sözcüsü Mark Regev, görüşmelerin ertelenmesiyle ilgili bir yorum yapmazken, İsrail’in Suriye ile iletişim halinde olduğunu ve görüşmelerin yakın bir zamanda gerçekleşeceğini umduğunu belirtti.