LIMMUD 2008’e yerinizi ayırttınız mı?

Çok yoğun insanlarız, programımız sürekli dolu. Sizi çok iyi anlıyoruz; ne de olsa çağımız “yoğun ve yoğunluktan şikayet eden insanlar” çağı!

Toplum
22 Ekim 2008 Çarşamba

Çela YUNA

Seçiciyiz;  gideceğimiz, katılacağımız tüm etkinlikleri seçeriz! Yine çağımız gereği, neredeyse zorunluluk.  Bu konuda da sizi anlayabiliyor; hatta “haklısınız!” diyebiliyoruz.

Yerinizi ayırttığınızı varsayarak(bu önemli önkoşulu dördüncü kez düzenlendiğinden anımsatma gereği duymadım ) “Neden Limmud yalnızca bir gün?” cümlesini kuranlardansanız, kural ve nedenlerini çoktan benimsediniz.. Bu yıl  Limmud görevli tişörtü giyen birine yanaşıp önümüzdeki Limmud çalışmasında gönüllü çalışmak istediğinizi belirtmek gibi  bir yenilik çıkıyor karşınıza! 

Şimdi, madem bu başlık altında yazılanları okumaya başladınız, size  22 Kasım Limmud 2008 programında yer alacak etkinlikleri aktarayım.  Seçerken zorlanabilirsiniz, ama seçim sizin!

“Let My People Sing” festivalinin başarılı yapımcısı Craig Taubman’ın açılış konseriyle başlayan Limmud 2008 Festivali’nde: Osmanlı’da din ve politika işlerine ilgi duyuyorsanız Prof. Dr. Karen Barkey’in Bizans’tan Osmanlı’ya İstanbul’da Yahudi cemaatiyle ilgileniyorsanız Hasan Fehmi Yılmaz’ın anlatacaklarına kulak verebilir; 1933 ve sonrası Nazi Almanya’sından kaçabilen bilim adamlarının öykülerini öğrenmek isterseniz Rıdvan Akar’ın derlediklerinden yararlanabilir; finans sizin ilgi odağınızsa İzak Bilmen, Murat Pinhas, Bülent Levi, Davit Semoil, Alper Afya’nın “Finans Kafe”deki  oturumlarına uğrayabilir; Çetin Altan’ın 21.yy da dünyamızı içeren söyleminde  katılımcılar ilginç yorumlarla karşılaşabilir; Josef Tarı ile özel  sayılan Kohenler’in Hz Harun soydaşlığını öğrenebilir; 2008 Mayıs Shimon Wisesental ödülüne layık görülen Father P. Desbois’dan Ukrayna Soykırımından aktarılacaklara  tanıklık edebilir, iş hayatına yeni atılmaya hazırlanan girişimciler, Avi Alkaş moderatörlüğünde; Tuna İbrahimzade, Yusuf Azoz, Murat Kalaora, Alp Saul,  “Yükselen Trendler”  panelinden yararlanacakları bilgilerle karşılaşabilir, beş akademisyenle (Prof. Dr. Tereza Varnalı, Prof. Dr. Albert Kohen Erkip, Doç. Dr. Albert Levi, Prof. Dr. Cem Behar, Prof. Dr. Nükhet  Sirman) hayat görüşlerini, ilgi alanlarını  “Akademisyen Sofrası” platformunda paylaşabilir, stres yönetimini Dr. Shlomo Chic’le kazanabilir, “ Sanat terapisi”nde Gila Şeritçioğlu’nun, Dans terapisi”nde Mihal Bardavit’in yaratıcı keşifler yolculuğuna çıkabilir, “Triyalog İçin Araçlar” başlığında din kitaplarından yola çıkarak güzellik, fikir özgürlüğü, aile, çevre isyan konularında farklı bir pencereden bakabilir, Claude Kandiyoti’nin Liderlik Atölyesi’nde liderlik sırlarını keşfedebilir, Amerikan seçim sonrasında Soli Özel ve Yasemin Çongar’ın yorumlarıyla zenginleşebilir, kısa ve uzun film gösterimlerinde, Viktor Apalaçi’nin, Erdoğan Mitrani’nin yorumlarını ve Dr. Seyfi İşman’ın belgesel çalışmasını izleyebilir, Sibel Horada Coşkun’un atölye çalışmasında ilk heykelinizi deneyimleyebilirsiniz.

Washington dış politikasında Prof. Dr. Soner Çağaptay’la sorularınıza yanıt bulabilir, evren ve bilimin yaşamımızdaki anlam ve etkileri Selim Aviente’den öğrenebilirsiniz. Programı inceledikten sonra, sizlerin ilgisi doğrultusunda özenle hazırlanan, “Eski ayak izinde yeni adımlar” parolasındaki “bilgilenme şöleni”, ayıracağınız zaman dilimi karşılığını fazlasıyla geri vereceğinden kuşku duymamanız dileklerimi sunuyorum…