Çocuklarınızla birlikte Salvador Dali’yi keşfetmek

Çocuğunuzu, müzelere gezmeye götürmeniz kuşkusuz onun hem genel kültürünü arttıracak, hem de beraber keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak. Müzeleri gezmeden önce bir takım farklı hazırlıklarla, bu zamanı hem daha keyifli, hem de çocuğunuz için daha eğitici geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yaşam
22 Ekim 2008 Çarşamba

Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul'da Bir Sürrealist: Salvador Dalí sergisi ile çocukları gerçeküstü bir dünyaya davet ediyor!

Suzi LEVİ MİZRAHİ / Uzm. Psikolog

Sakıp Sabancı Müzesi’nde düzenlenen Salvador Dali sergisi sayesinde çocuklar sürrealizm ile ve Dali’nin gizemli resimleriyle tanışma fırsatını buluyorlar. Çocuklar için serginin yanı sıra oyunlardan, kendi sürrealist eserlerini oluşturmaya kadar farklı aktiviteler de müzenin programında mevcut.  Farklı yaş gruplarına yönelik yapılacak etkinliklere önceden çocuğunuzu kayıt ettirmeniz gerekiyor. Daha fazla bilgi edinmek için http://muze.sabanciuniv.edu adlı internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca internet sitesinde ebeveynler için Salvator Dali hakkında hazırlanmış ayrıntılı bir kaynak da bulunuyor.

Bu deneyimi daha da keyifli hale getirmek için sizlere birkaç ipucumuz var. 

Çocuklarınızı Sanat Müzesi’ne götürürken dikkat etmeniz gerekenler

Müzeler çocuklar ve aileleri için eğlenebilecekleri, keşfedebilecekleri ve çok farklı bilgileri öğrenebilecekleri yerlerdir. Çocuğunuzu, müzelere gezmeye götürmeniz kuşkusuz onun hem genel kültürünü arttıracak hem de beraber keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak. Bunun yanında müzeler, çocuğunuza sanat sevgisini aşılamanız için de büyük bir fırsat olacak. Müzeleri gezmeden önce bir takım farklı hazırlıklarla, bu zamanı hem daha keyifli hem de çocuğunuz için daha eğitici geçmesini sağlayabilirsiniz.

Müze ziyaretinden önce...

Çocuğunuzun müzede göstermesini istediğiniz davranışları, onunla müze ziyaretinden önce paylaşın. Müzede gezilirken uyması gereken kuralları çocuğunuza önceden açıklayın. (Sessiz olunması gerektiği, eserlere dokunulmaması gerektiği vb.)

Müzede hangi serginin olduğunu ve ne tür eserler göreceğinizi önceden araştırın ve çocuğunuzla da paylaşın. Çocuğunuzun ilgi alanına giren sergileri seçmeniz, onun daha da keyif almasını sağlayacaktır.  Eğer evinizde sergi ile ilgili bilgi verecek kitaplar var ise çocuğunuzla beraber inceleyebilirsiniz.

Müze ziyaretlerinizi kalabalık olmayan saatlerde seçmeniz, çocuğunuzun müzeden daha çok keyif alması için oldukça önemlidir.

Müze ziyareti sırasında...

Çocuğunuzun ilgisini çeken sanat eserleri üzerine paylaşımlarda bulunun. Bu eser ile neden ilgilendiğini, hoşuna giden ya da gitmeyen nelerin olduğunu da konuşabilirsiniz.

Çocuğunuzun daha fazla dikkatini çekebilmek için eserler hakkında eğlenceli sorular sorabilirsiniz. Örneğin, bu resimde kaç hayvan var, ne tip gizli şekiller var, hangi renkler kullanılmış vb…

Önceden sanat eserleri hakkında bilgi edinip, çocuğunuz için ufak bir define avı hazırlayabilirsiniz (Çocuğunuzun müzeyi gezerken tahtadan yapılmış bir eser, parıldayan bir eser, altından yapılmış bir eser, çok eski zamanda üretilmiş bir eser vb. bulmasını isteyebilirsiniz).

Çocuğunuzu ve sizi güldüren, eğlendiren sanat eserlerini seçin.  Bu eserler üzerine konuşun. Sanat eserini canlandırıp, kendi resimlerinizi çekip, ayrı bir eğlence de yaratabilirsiniz.

Yaşı daha büyük olan çocuklardan, gördüğü eserleri yorumlamasını isteyebilirsiniz.  Eserin vermeye çalıştığı bir mesaj var mı, varsa ne olabilir gibi tartışmalar açabilirsiniz.

Müze ziyaretinden sonra

Çocuğunuzla en beğendiği eserler, müzede onu en çok etkileyenler hakkında konuşabilirsiniz. Başka ne tip müzeler gezmek isteyebileceğini sorup, bir sonraki geziniz için araştırmalarınıza başlayabilirsiniz. Eğer kurallara uygun davrandıysa çocuğunuzu ödüllendirmeniz, olumlu davranışlarını pekiştirmek için önemlidir.