Toplumdan haberler...

Toplum
22 Ekim 2008 Çarşamba

Gençler Sukot’u Ortaköy Jazz Center’da kutladı

Yetişkin gençler, TUJS, Arkadaşlık Yurdu Derneği ve So What Friends grubundan oluşan kalabalık genç topluluğu 16 Ekim akşamı Ortaköy Jazz Center’da bir araya gelerek Sukot Bayramı’nı kutladılar.

Sukot duaları okunduktan sonra bayramı simgeleyen yiyecekler yenildi. Müzikle devam eden etkinlikte uzun süredir birbirlerini göremeyen arkadaşlar özlem giderdiler. Gençler hem bayramı dualarla kutladılar, hem de sukada oturma mitsvasını yerine getirmiş oldular.

Golden Ageliler, Cruise de Burgaz yolculuğundaydı

Golden Age Ailesi, bu sene Sukot Bayramı’nı Ulus Özel Musevi Okulları çatısı altında kutladı. Barınyurt ve İhtiyarlara Yardım Derneği pansiyonerlerinin de misafir olarak bulunduğu etkinlikte 300 katılımcı vardı. 

Cruise de Burgaz Grubu’nun gösterisinden önce Golden Age Komisyonu Başkanı Meri Maya bir açılış konuşması yaptı. Maya, özellikle bayramlarda bu aileyle birlikte olmanın önemini vurguladı, paylaşılan  duyguların yoğunluğunu  anlattı. Daha sonra Hahambaşı Rav İsak Haleva kısaca Sukot Bayramını açıkladı ve bir arada olabilmenin güzelliğinden bahsetti.

Kurumlar Başkanı Mois Kohen ise Golden Age’in çalışmalarının başarısını, cemaat içinde ne kadar önemli bir vazifeyi yerine getirdiklerini belirtti. İzleyenleri liman liman gezdiren, müzik ve dans gösterileriyle kimi zaman coşturup, kimi zaman anıları canlandıran Cruise de Burgaz grubu büyük alkış aldı. Eğlenceli geçen günün anısına tüm katılımcılara ve oyunculara birer hediye sunuldu.

YSK>

16 Ekim  Perşembe günü Yıldırımspor Hanımları, dünyaca ünlü sürrealist ressam-heykeltıraş Salvador Dali’nin eserlerinin sergilendiği Sakıp Sabancı Müzesi’ni ziyaret ettiler. Yenilikçi, yetenekli ve farklı bir sanatçı olarak tüm dünyanın beğenisini kazanmış olan bu evrensel ve provokatif sanatçının yağlı boya tablolar, çizimler ve grafiklerden oluşan 270 eserinin yanı sıra el yazmaları, fotoğraflar ve çeşitli dokümanlar hayranlık uyandırdı. Bilhassa altı gerçek ayna aracılığı ile geçici olarak yansıtılmış altı sanal kornea ile sonsuzlaşan eşi Gala’yı arkasından resmeden Dali’nin eseri çok ilgi gördü. Sergi sonrasında Livar Balık Lokantası’nda birlikte öğle yemeği yenildi.

Reneta S. Yolak Alem FM’de

Gazetemizin Kavram Sayfası yazarlarından Reneta Sibel Yolak  geçtiğimiz günlerde Alem FM’in canlı yayın konuğu oldu. Yazar  ‘Masal Gibi Aşklar’ kitabını  okuyan dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Yolak ayrıca, Çanakkale Belediyesi’nin kitabını yeni evlenen çiftlere hediye ettiğini de belirtti.

Eti Pinto’ya geçmiş olsun

Türk Yahudi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto’nun eşi Eti Pinto’ya geçirmiş olduğu talihsiz kazadan dolayı geçmiş olsun der, acil şifalar dileriz.

Kemerburgaz Sar Aaşamayim Sinagogu’nda Sukot Bayramı huzur içinde kutladı.

Sinagog Yönetim Kurulu’nun önderliğinde yahidlerin desteği ve katılımı ile inşa edilen sukada 16 Ekim Perşembe akşamı sukot yemeği düzenlendi.

Açık Radyo’da Klezmer Müziği programı

Gazetemiz yazarı Robert Schild, 2 Kasım tarihinde başlamak üzere “Açık Radyo” (FM 94.9) kanalında her Pazar günü  13:00-14:00 saatleri  arasında, kendi albüm koleksiyonundan seçtiği Klezmer Müziği örnekleri sunacak. “Damdaki Kemancılar” başlıklı bu program, Türkiye radyolarında bir ilk oluşturmakla, Doğu Avrupa kökenli bu müziğin geçmişi ile günümüzdeki temsilcilerinden çok sayıda kayıtlara yer verecek, Aşkenaz Yahudileri kültür mirasına da ışık tutacaktır.

Açık Radyo’nun tanıtım yazısında belirtildiği üzere, “İlk programlarda, bu müzik türünün, yaratıcılarının sosyo-kültürel temellerinden hareketle doğuşuna yer veriliyor ve gelişimi anlatılıyor. Klezmer müziğinin armonik yapısı, türleri, aletleri ve ilk icracıları tanıtılıyor. Eski yorumcularla yeni etnomüzisyenler arasındaki etkileşimden ve günümüz Klezmer müziğinden örnekler veriliyor.

Matbaacılar Marşı

Sözlerini gazetemiz köşe yazarlarından Yakup Almelek‘in yazdığı, bestesini oğlu Alper Almelek’in yaptığı “Matbaacılar Marşı” bir soprano, bir tenor ve piyano eşliğinde CD haline getirilerek Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından iki ayda bir çıkartılan dergi beraberinde 2500 üyesine dağıtıldı.  Yakup Almelek Cd kapağında yer alan yazısında bir fıkra ile 41 yıllık iş hayatına değinirken aynı zamanda ailesine ve iş dostlarına teşekkürlerini de belirtiyor.