Yeniköy Tiferet İsrael Sinagogu’nda ilk suka

16 Ekim Perşembe akşamı Yeniköy Sinagogu’nda gerçekleşen Sukot kutlamasına Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, geçmiş dönem Cemaat Başkanı Av. Rıfat Saban ve eşlerinin yanı sıra sinagog yönetim kurulu üyeleri, aileleri ve davetliler katıldı

Toplum
22 Ekim 2008 Çarşamba

Sinagogda yapılan duanın ardından katılımcılar bu sene ilk defa oluşturulan sukaya davet edildiler. Davetliler çocukların aileleri ile birlikte süsledikleri sukada  ağırlandılar. Yeniköy Sinagogu Yönetim Kurulu Başkanı Hayim Şalhon yaptığı konuşmada 1870 yılında Kamondo Ailesi tarafından inşa edilen sinagogun 1957 senesinde yenilenmesi ve 2000 yılında ise son modern halini almasının ardından bugünkü yahid kitlesine kavuştuğunu belirtti.  Şalhon şöyle devam etti: “2005 yılında Rav İzak Peres’in ailemize katılmasıyla sinagog bugünkü yapısına ulaştı. Bu akşam ise yine bir tarih dönemecini yaşamaktayız. Bulunduğumuz alanı 15 günlüğüne kiralayarak, ilk kez 70 yahidimizin oturabileceği bir suka inşa ettik. Her bayramımızın belirli bir karakter üzerinde çalışmamıza ve yaşamımızın bir yönünü geliştirmemize yardımcı olan özel bir enerjisi vardır… Moşe Rabenu bize Tora’yı aldığımız zaman Tanrı’nın Tora’yı çocuklarımıza emanet ettiğini vasiyet etmiştir. Biz de Yeniköy Cemaati olarak onun emanetini ilke edindik… Sorumluluklarımızın bilincinde, cömert katkılarınız sayesinde cemaatimizi ayakta tutup hizmet vermeye çalışıyoruz. Gücümüz yettiğince de devam etmekte kararlıyız” dedi.

Barınyurt La Casa Catering’in hazırladığı yemek  ile devam eden kutlamada Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın yanısıra sinagog Haham Akaal’ı Rav İzak Peres de söz alarak Sukot Bayramı’nın özelliklerini aktaran konuşmalar yaptılar.

Kutlama Birkat Amazon duasının okunması ve katılımcıların iyi dileklerini sunmalarının ardından sona erdi.