Sukot Bayramı Kuzguncuk Sinagogu’nda kutlandı

Geleneksel Sukot Bayramı kutlaması 19 Ekim Pazar sabahı, çok sayıda yahidin katılımı ile Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’nda gerçekleşti. Bu seneyi daha anlamlı kılan Benkohen Ailesi’nin Sinagog’a armağan ettiği yeni Sefer Tora vesilesiyle yapılan “Ahnasat Sefer Tora” töreni oldu.

Tuna SAYLAĞ Toplum
22 Ekim 2008 Çarşamba

Fotoğraflar: Moşe BAHARHAK

Törende Hahambaşı Rav İzak Haleva, Cemaat Başkan Vekili Sami Herman, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman’ın yanı sıra Bet-Din üyeleri kurum, dernek ve kuruluş başkan ve yardımcıları hazır bulundular.  Benkohen Ailesi ve yahidlerin katıldıkları kutlamada,  Kuzguncuk Cemaati Başkanı Beto Adato yaptığı konuşmada  sinagog yönetimi olarak en büyük amaçlarının bu tarihi mekanı yaşatmak olduğunu dile getirdi ve destek verenlere teşekkür etti. Adato ayrıca günün diğer sevindirici bir özelliği hayırsever, müstesna insan Edmond Benkohen anısına Benkohen Ailesi tarafından yeni bir Sefer Tora’nın hediye edilmesidir” dedi ve Hahambaşı Rav İzak Haleva’yı Sefer Tora’yı getirmek üzere davet etti. Hahambaşı Rav Haleva  Şofarlar eşliğinde gabayların tuttuğu Hupa’nın altında yeni Sefer Tora ile sinagoga girerken Menahem Eskenazi yönetimindeki Maftirim Korosu, Baruh Aba ilahisini seslendirdi. Ardından Edmond Benkohen’in oğlu Moiz Benkohen ve damadı Miko Çikvaşvili, Gelila için Teva’ya davet edildiler. Rav Yeuda Adoni’nin yeni Sefer Tora’yı işaretleyip tamamlamasından sonra Benkohen ve Çikvaşvili, Akama’yı gerçekleştirdiler. Daha sonra Ehal’den çıkarılan diğer Sefer Toralarla Rav Adoni, Rav İzak Peres, Rav Nafi Haleva ve Hazan Davit Uçki  yeni Sefer Tora’yı taşıyan Hahambaşı’ya eşlik ettiler.

Kutlamanın ikinci kısmında Kuzguncuk Cemaati; Edmond Benkohen’in anısına eşi Leyla Benkohen’i, manevi yardımlarından ötürü Kuzguncuk Sinagogu eski gabaylarından Albert Behar’ı, 20 yıldan beri Beth Yaakov’da hazanlık görevini özveriyle yerine getiren Davit Uçki’yi ve 25 yılı aşkın bir süredir Teva gabaylığı yapan Hilmi Güner’i birer plaketle onurlandırdı. Plaketleri sırasıyla Rav İzak Haleva, Cemaat Başkan Vekili Sami Herman, Rav Yeuda Adoni ve Rav İzak Peres sundu.

İbrahim Bardavit, İsrail’de yaşayan Kuzguncuklular adına Davit Ancel tarafından gönderilen tebrik mektubunu okuduktan sonra başta Şalom Gazetesi olmak üzere, güne katkıda bulunan Maftirim Korosu’na, GKD Kids Korosu’na, yardımları için Vedat- Aslan Ruso’ya, İzzet Yakar Müzik Şirketi’ne, Yiğit Bedirgil’e, Kuzguncuk Cemaati Yönetim Kurulu’na, Hanımlar Komisyonu’na teşekkür etti ve konuşmasını yapmak üzere Sami Herman’ı davet etti.

Sami Herman, Sukot Bayramı’nın temel felsefesini yansıtan sevinç ve neşeyi birlikte yaşamaktan duyduğu mutluluğu belirttikten sonra bayramın neden hemen Pesah’ın ardından değil de havaların soğuduğu sonbahar mevsiminde kutlandığını anlattı: “(…) Evde bulunmayı çok arzuladığımız bir mevsimde, Yahudilerin dışarı çıkması, Sukot Bayramı’nın önemli öğretilerinden biri olup, Tanrı’ya sığınmamızın sembolü olduğu anlaşılıyor. Diğer bir açıklama ise Sukot’un aynı zamanda hasat mevsimine denk gelmesi nedeni ile ilgilidir. Mahsul iyi ve bol olduğunda insanoğlu bunu sadece kendi başarısına bağlama eğilimindedir. Bu durumlarda kendine ve egosuna güveni artar. Oysa gurur insanı yanlışlara itebilecek bir ruh ortamı yaratır. Sukot’un bu öğretisi, egosunu kontrol altına alarak insanın Tanrı’ya manen daha fazla yakınlaşmasını ve onun gücüne güvenmesini böylece yeni yılın bu ilk günlerinde daha sade ve mütevazi davranması yönünde mesaj olarak algılanabilir.” Herman sözlerine, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya’nın Kipur’da, sinagoglarda okunan yazısından bazı mesajları tekrarlayarak son verdi.

Tören, miniklerden oluşan Göztepe Kültür Derneği Kids Korosu’nun seslendirdiği şarkılarla devam etti. Daha sonra söz alan Rav Yeuda Adoni, günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı: “Bayramlarla dolu bir Tişri ayı geçirdik. Roş Aşana, Kipur ve Sukot. Yarın Oşana Raba. Kipur kadar büyük bir gün. Roş Aşana yargı, Kipur karar, Oşana Raba kesinleşme günüdür. İşte bu günlerde yapılan sevaplar önemli olup, Tanrı’dan bereketli yağmurlarla dünyaya bolluk getirecek güzel günler niyaz ederiz. İşte böyle manevi ve ulvi günlerde, rahmetli Edmond Benkohen anısına eşi ve evlatları tarafından vakfedilen Sefer Tora bizlere ve aileye esenlikler getirecektir.Yarın duasını yapacağımız dört daldan Arava (söğüt dalı) birliği, sevgiyi ve kimseyi dışlamayıp, herkesi aramızda istediğimizi gösterir. Tanrı böyle güzel günleri her yıl kutlamaya nasip etsin.”

Törenin son konuşmasını yapan Hahambaşı Rav İzak Haleva, Tora’nın gücünden ve bizim için ifade ettiklerinden söz ederek, Benkohen Ailesi’nin büyük bir mitzva yaptığını belirtti ve herkesin bayramını kutladı.

Kutlama, Hilmi Güner’in söylediği Anoten duasıyla sona erdi. Daha sonra herkes sukaya oturarak geleneksel yiyecekleri yedi.