Ertuğrul Günay: “Irkçılık çağrışımı yapan yayınları sergileyen yayınevlerini uyardık”

Frankfurt’ta Yahudi düşmanlığı: Türkiye’nin onur konuğu olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı’nda sergilenen Yahudi düşmanlığı ile ilgili kitaplar gerginliğe sebep oldu. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay toplumun bir kesimini rencide edecek bu tür yayınları sergileyen yayınevlerinin uyarıldığını belirtti

Toplum
22 Ekim 2008 Çarşamba

Gözlem Yayınlarının da katıldığı 60. Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı’nda yer alan bazı yayınevlerinin Yahudi düşmanlığı yapan kitaplarını sergilemesi büyük tepki topladı. Simon Wiesenthal Merkezi’nin Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Shimon Samuels, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi standlarının yanında Yahudi düşmanlığını teşvik eden kitapların sergilenmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Dr. Shimon Samuels, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılışta Türkiye’nin çoğulculuğun yanında durduğunu vurgulayan konuşmasına rağmen, Yahudilere karşı komplo teorileri sergileyen yayınların fuarda yer almasının Türkiye’nin imajına zarar verdiğini belirtti.

Dr. Samuels, Frankfurt Kitap Fuarı Genel Direktörü Jürgen Boos’a gönderdikleri raporla durumu kayıt altına aldıklarını, “Kürtler ve Yahudiler”, “Musa’nın Çocukları”, “Musa’nın Gül’ü”, “Musa’nın Mücahidi”, “Beyaz Saray’ın gizli dini” türünden kitapları yayınlayan yayınevlerinin kara listeye alınmasını istediklerini ifade etti.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Türk Musevi Cemaati ileri gelenlerine yaptığı açıklamada; “Kültür Bakanlığı olarak Türkiye’nin bütün renkleriyle tanıtılmasına yardımcı olacak bir tanıtım çalışması yaparken toplumun bir kesimini rencide edecek, aşağılayacak ve ırkçılık çağrışımı yapacak nitelikte olmasından üzüntü duyduk ve bu yayınları sergileyen yayınevlerini uyardık” dedi.