Kısa kısa...

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Aşırı sağcı Haider, trafik kazasında yaşamını yitirdi

Klagenfurt kenti yakınında meydana gelen kazada, aşırı sağcı Avusturya’nın Geleceği İttifakı (BZÖ) Genel Başkanı ve Kaernten Eyalet Valisi Joerg Haider, olay yerinde yaşamını yitirdi. 1999’daki seçimde Özgürlükçü Parti Genel Başkanı olarak yüzde 27 oy alarak hükümete katılan Haider, Hitler’in “çalışma örgütlenmesini” benimsemesinden ötürü AB’nin şimşeklerini çekince, hükümetten ayrılmak zorunda kalmıştı.

Haider, geçen ekim ayı sonunda yapılan genel seçime girmiş ve oyların yüzde 10,7’sini alarak parlamentoda 21 sandalye kazanmıştı. Seçimin ardından aldığı oylarla kilit parti konumuna gelen Haider liderliğindeki BZÖ ile diğer partiler koalisyon hükümeti kurmayı reddetmişlerdi. Yahudi düşmanlığıyla da tanınan Haider, uzun zamandır sloganlarını yumuşatmıştı.

İngiliz Kelloggs’da ‘kaşer’ krizi

Dünyaca ünlü gıda firması Kellogg’s’un İngiltere’de ambalajında ‘vejetaryenler için uygundur’ ibaresiyle sattığı gofretlerin içeriğinde yüzde bir oranında domuz yağı çıkması büyük bir krize neden oldu. Bu konu, Yahudi bir vejetaryen ailenin pirinç patlaklı gofreti alıp yemesi ve ardından ambalajın arkasında küçük puntolarla yer alan ‘içindeki malzemeleri ‘ okumasıyla ortaya çıktı. Kellogg’s firmasına başvuran aile, önce firma yetkilileri tarafından terslendiklerini, daha sonra ise firmanın ambalaj hatasını anlayarak kendilerinden özür dilediklerini belirtti. Ünlü gıda firması ise yaptığı açıklamada, ambalajında hata olan ürünün imalatını durdurduklarını, market raflarına dağıtılmış ürünleri toplattıkları belirterek, Gardner ailesinden büyük içtenlikle özür dilediklerini vurguladılar.

İsrailli ünlü hacker yakalandı

İsrailli bilgisayar hacker’ı Ehud Tenenbaum, bilgisayar dünyasında bilinen adıyla ‘Analizci’ geçtiğimiz günlerde Kanada’da yakalandı. Bugüne kadar birçok ülkenin finansal internet sitelerine girerek, kişisel bilgilerini ‘hack’leyen ve milyonlarca dolar para çalan Tenenbaum, global bir hacking grubunun başı olarak nitelendirildiği ABD’de arananlar listesinin başında geliyordu. Bu nedenle ABD, Kanada Hükümeti’ne Tenenbaum kendilerine iade etmeleri veya hapsetmeleri konusunda baskı uyguluyor. Tenenbaum, İsrail’de de Knesset’in ve birçok başka devlet sitelerini de hackleyen kişi olarak tanınıyor.