Kadima, İşçi Partisi ile koalisyon kuruyor

İsrail’de Kadima ve İşçi Partisi arasında üç gün süren koalisyon görüşmeleri İsrail Sukot Bayramı’na girmeden hemen önce sonuçlandırıldı. İşçi Partisi’nin taleplerinin çoğu karşılanmamasına rağmen anlaşma sağlandı

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Kadima ve İşçi partisi yetkilileri 13 Ekim 08 Pazartesi günü yaptıkları görüşme ile iki parti arasında koalisyon anlaşmasını vardılar. Kadima Milletvekili Tzahi Hanegbi ve İşçi Partisi milletvekili Efi Oshaya on yedi saat süre görüşmelerin ardından, Sukot’un başlamasından hemen önce anlaşmayı imzaladılar.

Bununla birlikte henüz üzerinde anlaşılmamış konular üzerinde görüşmelere sürecek. Anlaşmanın son versiyonu Sukot tatili sonrasında Kadima Partisi Başkanı ve İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile İşçi Partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Ehud Barak arasından imzalanacak.

Cumartesi ve Pazar gecesi, Kadima’nın müzakere takımı başkanı Hanegbi, Livni’nin Tel Aviv’deki Ramat Hayayil mahallesindeki eviyle Barak’ın Akirov Kuleleri’ndeki dairesi arasında mekik diplomasisi yürüttü.  Hanegbi, Pazar günü yaptığı açıklamada o gece anlaşma sağlanamaması durumunda bir anlaşmanın mümkün olmayacağını söylemişti.

Pazar gecesi Barak, Kadima’nın İşçi Partisi’ne sunduğu öneri taslağının çoğunu kabul etti. Bu taslağa göre Barak’ın üç hafta önce koalisyon görüşmelere başlarken bulunduğu hiçbir talebi yerine gelmiyor: Bu anlaşma ile Barak hükümette Livni ile eşit yetkilere sahip olmadığı gibi İsrail’in Suriye ile yürüyeceği görüşmelerin başında bulunmayacak.  Adalet Bakanı Daniel Friedmann bu görevi sürdürecek ayrıca 2009 bütçesinde pek bir değişiklik olmuyor.

Bu taleplerin yerine Barak’a “Başbakan Yardımcısı” unvanı yerine “Başbakan Kıdemli Yardımcısı” unvanın taşıyacak. Başında olmasa da Şam ile yapılan görüşmeler ile ilgilenecek ve güvenlik kurulunda istemediği bazı konuların ele alınmamasını sağlayabilecek.  Bunun yanı sıra İşçi Partisi Friedmann’ın yargı reformlarını engelleyebilecek ve İşçi Partisi’nin ilgilendiği iki konu, yaşlı vatandaşlara sağlanan olanaklar ve üniversite ücretlerinin düşürülmesi, için bütçe sağlanacak.  Barak’ın Kadima’nın önerisinde değiştirilmesini istediği yegâne mevzular ise Friedmann ile ilgili oldu.