İsrail’de olaylı Yom Kipur

İsrail’in sahil şehri Akko’da Kipur günü Yahudi ve Araplar arasında başlayan olaylar sona ermiş olsa da, bölgede gerginlik sürüyor. Yetkililer verdikleri mesajlarla tarafları sağduyuya çağırıyor

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Kipur günü İsrail’in Akko şehrinde Yahudi İsraillilerle Arap İsrailliler birbirine girdi. Olaylarda can kaybı meydana gelmezken, on kişi yaralandı ve çok sayıda bina ve araca zarar verildi.

32 yıldır Akko’da yaşayan Arap asıllı İsrail vatandaşı Cemal Teyfik, Kipur günü kullandığı aracıyla Yahudi mahallesinde aşırı gürültü yaptığı ve ibadet edenleri rahatsız ettiği gerekçesiyle, bölgedeki Yahudi vatandaşları tarafından tartaklandı.

“Bir Arabın Yahudiler tarafından öldürüldüğü” söylentileri üzerine olaylar büyüdü ve bölgede yaşayan Arap gençler kent meydanında toplanarak Yahudilere ait mağaza ve araçları taş yağmuruna tuttu. Yahudi gençler de karşılık verince olayların boyutu daha da büyüdü.

Bölgede gerginlik hala devam ediyor. Olaylarda iki taraftan da can kaybının olmaması büyük bir şans olarak değerlendiriliyor.

Bölgedeki polis yetkilileri Yahudi, Arap ayrımı yapmaksızın olaylara karışan 54 kişiyi tutukladıklarını ve şu anda bölgede gerginliğin sona erdiğini belirtti. Kent sakinleri olayların üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen sokağa çıkmamayı tercih ediyor ve 700 kişilik polis teşkilatı bölgede olası yeni gerginliklere karşı alarma geçirilmiş durumda.

Olayların ardından bölgeye giden İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, yaşananlardan dolayı duyduğu üzüntüyü belirtirken, iki dine mensup vatandaşların birbirine karşı büyük bir saygı içinde olması gerektiğini söyledi ve iki tarafı da sakin olmaya çağırdı. İsrail’de yaşayan insanların farklı dinlere inanma haklarının olduğunu ancak dini ne olursa olsun kanunların İsrail’de yaşayan herkes için tek olduğunu belirten Peres kelimelerin bazen öldürücü sonuçlar doğurabileceğini ve böyle zamanlarda toplum önderlerine büyük sorumluluklar düştüğünü açıkladı.

Bölgedeki temaslarında Peres’e İsrail Başhahamı Yona Metzger ve Seferad Başhahamı Şlomo Amar eşlik etti. Valinin yanı sıra bölgedeki cemaatlerin din adamları ile de görüşen Peres kardeşlik mesajı verdi.

Bir zamanlar iki dine mensup İsraillilerin huzur içinde ve bir arada yaşadığı Akko’da bir süredir tarafların birbirinden ayrıldığı ve kendi sınırları içinde dışa kapalı bir hayatı tercih ettiği belirtiliyor. Geçmişte Yahudilerin Müslümanların, Müslümanların Yahudilerin ibadethanelerine ve evlerine girip çıktığı günler büyük ölçüde geride kalmış görülüyor.

Son yaşanan olayların ardından Peres’in başkanlığında bir araya gelen Akko ileri gelenleri, ortak bir forumun kurulması ve iki taraftan gençlerin birlikte yaşamlarını sürdürmeleri için gerekli olan anlayışın bu ortak forumda sağlanmasına karar verildi.