İsrail’de Türk Filmleri Haftası

Türkiye Cumhuriyeti’nin 85. yılı etkinlikleri kapsamında, İsrail’in Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa kentlerinde 22-31 Ekim tarihlerinde Türk Filmleri Haftası düzenleniyor. Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçiliği ile İsrail Sinematekleri işbirliğinde gerçekleşecek etkinliğin açılışında Nuri Bilge Ceylan’ın Üç Maymun filminin gösterimi yapılacak

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Yeni Türk filmleri 22-31 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Türk Filmleri Haftası ile Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa kentleri Sinematekleri’nde İsrail seyircisine tanıtılacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 85. kuruluş yılı vesilesi ile İsrail’de düzenlenecek çok çeşitli etkinliklerden biri olan Türk Filmleri Haftası, Büyükelçi Namık Tan ile Tel Aviv Sinematek’i işbirliği ile hayata geçiriliyor.

Açılışında Nuri Bilge Ceylan’ın 2008 Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülünü alan Üç Maymun filminin gösterileceği Türk Filmleri Haftası kapsamında; Zeki Demirkubuz’un Kader, Özer Kızıltan’ın Takva, Reha Erdem’in Beş Vakit, Seyfi Teoman’ın Tatil Kitabı, Barış Pirhasan’ın Adem’in Trenleri, Abdullah Oğuz’un Mutluluk ve Özcan Alper’in Sonbahar filmleri İsrail seyircisi ile buluşacak. Türk Filmleri Haftası vesilesi ile hazırlanan İbranice broşürde, Atilla Dorsay’ın Türk sinemasının geçmişini ve bugününü anlattığı bir yazıya, gösterilecek filmler ve yönetmenleri hakkında bilgilere yer verildi.

Küratörlüğünü Edna Fainaru’nun yaptığı Türk Filmleri Haftası’nın broşüründe yayınlanan yazısında Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan; sinema sanatının dünya insanlarını birleştirici etkisini vurgulayarak, çağdaş Türkiye’nin zengin kültürünün bu etkinlik aracılığıyla tanıtılmakta olmasından gurur duyduğunu belirtti.

Cumhuriyetin 85. yılı kapsamında İsrail’de düzenlenecek etkinlikler arasında; bu ay gerçekleşecek Fotoğraflarla Türkiye Sergisi, Aralık ayında Diaspora Müzesi’nde İzzet Keribar’ın Türkiye Sinagogları Sergisi ve Ocak ayında Şef Cem Mansur yönetiminde Piyanist Emre Elivar’ın katılımıyla Oda Orkestrası Konseri yer alacak.