Türkiye-İsrail füze savunma ortak tatbikatı

Askeri alanda Erbakan hükümetinden beri stratejik işbirliği gelişerek süren Türkiye ve İsrail’in şimdi de S-300 füzeleri konusunda ortak bir tatbikat gerçekleştirecekleri öne sürüldü

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerinden biri olan S-300 füzeleri bundan yaklaşık 10 yıl önce Türkiye-Kıbrıs Rum Kesimi-Yunanistan üçgeninde krize neden olmuştu. Rum Kesimi'ne konuşlandırılması planlanan S-300'ler Türkiye, NATO ve Amerika'nın baskısıyla Girit'e konuşlandırıldı. Benzer bir kriz şimdi de İran-ABD-Rusya-İsrail dörtgeninde yaşanıyor. İran, olası bir İsrail-ABD hava operasyona karşı hava savunmasını güçlendirmek için Rusya'dan bu sistemleri satın almak istiyor. İsrail Başbakanı Olmert’in Rusya’ya geçtiğimiz hafta düzenlediği ziyaretten sonra Rus kaynakları İran’a böyle bir satışın planlanmadığını ifade etmişlerdi.

İsrail ve ABD, İran'ın bu sistemlere sahip olması konusunda endişeli. Rusya defalarca İran'la yapılmış bir anlaşmaları olmadığını açıklasa da perde arkasında pazarlıkların yürütüldüğü biliniyor.  Vatan gazetesinde yer alan habere göre İsrail ve Türkiye S-300 füzeleri konusunda ortak hareket edecek.