Akko’da olaylı Kipur

İsrail’in sahil kenti Akko’da Kipur günü Yahudi ve Araplar arasında başlayan olaylar sona ermiş olsa da, bölgede gerginlik sürüyor. Yetkililer verdikleri mesajlarla tarafları sağduyuya çağırıyor

Dünya
15 Ekim 2008 Çarşamba

Kipur günü  birlikte uyumlu yaşama yıllardır örnek gösterilen İsrail’in Akko kentinde Yahudi İsraillilerle Arap İsrailliler birbirine girdi. Olaylarda can kaybı meydana gelmezken, on kişi yaralandı, çok sayıda bina ve araca zarar verildi.

32 yıldır Akko’da yaşayan Arap asıllı İsrail vatandaşı Cemal Teyfik, Kipur günü kullandığı aracıyla Yahudi mahallesinde aşırı gürültü yaptığı ve ibadet edenleri rahatsız ettiği gerekçesiyle, bölgedeki Yahudi vatandaşları tarafından tartaklandı.

Olayların ardından Akko’ya giden İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, İsrail’de yaşayan insanların farklı dinlere inanma haklarının olduğunu ancak dini ne olursa olsun kanunların İsrail’de yaşayan herkes için tek olduğunu belirtti. Bölgedeki temaslarında Peres’e İsrail Başhahamı Yona Metzger ve Sefarad Başhahamı Şlomo Amar eşlik etti. Valinin yanı sıra bölgedeki cemaatlerin din adamları ile de görüşen Peres kardeşlik mesajı verdi.