Türk diplomatlarının Holokost’tan kurtardığı Türk Yahudileri tanıklık ediyorlar

Tanıklıklar belgesel oluyor İkinci Dünya Savaşı döneminde Fransa’da Türk diplomatları tarafından kurtarılan Türk Yahudileri 24 Eylül Perşembe akşamı Paris’te bir araya geldi. 500. Yıl Vakfı Başkan Vekili Naim Güleryüz’ün de hazır bulunduğu etkinlikte “The Last Train” adlı belgesel filmin tanıtımı yapıldı

Toplum
15 Ekim 2008 Çarşamba

Nazi işgali altındaki Fransa’da, Paris, Vichy ve Marsilya’da görevli Türk diplomatları tarafından kurtarılan ve günümüzde Fransa’da yaşayan 26 aile Paris’in “Le Doyen” salonunda toplanarak Türkiye’ye vefa borçlarını dile getirdiler.

Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Tuygan, Büyükelçilik Müsteşarı Şebnem İncesu, Müsteşar Ahmet Doğan, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye ile İlişkiler Danışmanı Paris Milletvekili Pierre Lelouche, Türk diplomatları sayesinde hayatta kalan Albert Carel’in girişimiyle düzenlenen etkinlikte hazır bulundular. Lelouche yaptığı konuşmada; Yahudi vatandaşlarını kurtarmak üzere cesaret örneği sergileyen Türk diplomatlarının bu insani çabalarının dünyaya duyurulması gerektiğini ve Türkiye’nin AB üyeliğini çoktan hak ettiğini söyledi.

Türk diplomatları tarafından kurtarılan bazı kişiler, çocukluk ve gençlik yıllarının savaş  anılarını anlatarak Türkiye sayesinde hayatta kaldıklarını ifade ettiler. Etkinlikte tanıtımı yapılan ve Türk diplomatları tarafından kurtarılan kişilerin tanıklıklarından oluşan “The Last Train” adlı belgesel filmin danışmanlığını 500. Yıl Vakfı Başkan Vekili ve Türk Musevileri Müzesi Koordinatörü Naim Güleryüz, yönetmenliğini Mete Akkuş yapıyor. İnterfilm’in yapımcılığını üstlendiği “The Last Train” filminde Türk diplomatlar tarafından kurtarılan ve halen Türkiye’de yaşamakta olan Albert Saul, Lazar Russo ve Luiz Behar’ın tanıklıklarına da yer verildi.