NBA’de kilit transferler

Spor
8 Ekim 2008 Çarşamba

Önümüzdeki haftalarda başlaması beklenen NBA ligi bu sezon içinde büyük çekişmelere sahne olacağı yapılan transferlerden de belli oluyor. Bazı takımlar 20 oyuncuyu takımlarına dahil edip sadece 6-7 oyuncu satarken, bazı takımlar 15 oyuncuyu takımlarına dahil edip hiçbir oyuncularını satmadılar. Bu transferlerde en çok dikkati çeken durumsa, NBA de mücadele edecek olan ekiplerin kendi aralarında yaptıkları kıyasıya transfer çekişmeleri idi.

Bu transfer trafiğinden Türkiye’de kendisine düşün payı aldı. Galatasaray Cafe Crown 3, Fenerbahçe İlker 1 ve Beşiktaş Cola Turka 1 yabancı oyuncusunu NBA’ye yolladı. Milli gururlarımız Mehmet Okur ve Hidayet Türkoğlu takımlarındaki yerlerini takımlarındaki yerlerini korurken, kendilerini daha zorlu bir ligin beklediğini belirtiler.

Transferler arasında bana göre en şiddetlisi Memphis ile Timberwolves arasında oldu. NBA'de Memphis Grizzlies ve Minnesota Timberwolves arasında gerçekleşen takasta 8 oyuncu takım değiştirdi. Mike Miller, Brian Cardinal, Jason Collins ile Kevin Love'un draft hakları Minnesota'ya geçerken Memphis ise Marko Jaric, Antoine Walker, Greg Buckner ve OJ Mayo'nun draft haklarını aldı.

Aşağıda NBA deki nefes kesen transfer trafiğinin kilit noktaların bulacaksınız…

1- Atlanta Hawks: Josh Childress'ı Olympiakos'a kaptıran ve Josh Smith'le sözleşme yenilemekte zorlanan Atlanta Hawks, geçtiğimiz sezon Orlando Magic'le birlikte önemli bir çıkış yakalayan Maurice Evans'ı kadrosuna kattı. 2007-2008 sezonunda play-off'larda Boston Celtics'e 7. maçta boyun eğen Hawks'ın çıkışını sürdürebilmesi için Evans'ın yüksek yüzdeli dış atışlara devam etmesi gerekiyor.

2- Boston Celtics: Boston Celtics'in 2007-08 sezonunda mutlu sona ulaşmasında büyük pay sahibi olan James Posey'nin tercihini New Orleans Hornets'tan yana kullanmasının ardından 'Yoncalar' sakatlığı nedeniyle son 2 sezonu kaçıran Darius Miles'la sözleşme imzaladı. 2000 draftında 3. sırada seçilmesine rağmen forma giydiği takımlarda büyük hayal kırıklığı yaratan Miles'ın Posey'nin boşluğunu ne kadar dolduracağı merak konusu.

3- Charlotte Bobcats: 2007-08 sezonunda beklentilere cevap veremeyen Emeka Okafor sözleşme yeniledikten sonra sergileyeceği performans takımı büyük ölçüde etkileyecek. Takım içindeki disipline verdiği önemle ön plana çıkan Larry Brown'u takımın başına getiren Bobcats'te, tecrübeli antrenörün Emeka Okafor ve Gerald Wallace gibi genç yıldızlarla kuracağı ilişki başarıda kilit rol oynayacak.

4- Cleveland Cavaliers: Geçtiğimiz sezon oyun kurucu pozisyonunda büyük sıkıntı yaşayan Cavaliers, bu sorunu Milwaukee Bucks'ın yıldızlarından Maurice Williams'ı renklerine bağlayarak çözdü. Genç oyun kurucunun takıma ve özellikle de LeBron James'e ne kadar sürede uyum sağlayacağı Cavaliers'ın NBA finallerine ulaşma hedefinde belirleyici bir etken olacak.

5- Chicago Bulls: 2007-08 sezonunda play-off'ların dışında kalarak büyük bir hayal kırıklığı yaratan Chicago Bulls, draftta ilk oyuncuyu seçme hakkını elde ederek yeniden umutlandı. Oyun kurucu pozisyonundaki istikrarsızlığı ortadan kaldırmak için Chicago doğumlu Derrick Rose'u kadrosuna ekleyen Bulls, bu genç yıldız adayının takıma liderlik etmesini bekleyecek.

6- Dallas Mavericks: Pota altında yaşadığı sıkıntı nedeniyle 2007-08 sezonunda play-off'lara erken veda eden Mavericks, antrenör Avery Johnson'la yollarını ayırdıktan sonra Rick Carlisle anlaştı. Önemli transferler yapmayan Teksas temsilcisi, DeSagana Diop'ı geri alarak pota altını güçlendirdi. Carlisle'ın takımın yıldızları Dirk Nowitzki ve Jason Kidd ile ilişkisi takımın başarısının sınırlarını belirleyecek.

7- Denver Nuggets: Marcus Camby'i takasla Los Angeles Clippers'a gönderen Nuggets, Eduardo Najera'nın da takımdan ayrılmasıyla birlikte en önemli uzunlarını kaybetti. Savunmada yaşadığı problemlerle ön plana çıkan Nuggets, bu boşluğu doldurmak için özel hayatındaki sorunlarıyla ön plana çıkan Chris Andersen'le sözleşme imzaladı. Andersen'in savunmada takımına ne kadar katkı yapacağı merak konusu.

8- Detroit Pistons: Doğu Konferansı'nın en istikrarlı takımlarından Pistons, NBA finallerine uzanmayı başaramadığı için Flip Saunders'la da yollarını ayırdı. Yardımcı antrenörlerden Michael Curry'i takımın başına getiren basketbol şube başkanı Joe Dumars, 2001 draftında ilk sırada seçildikten sonra büyük bir hayal kırıklığı yaratan Kwame Brown'u kadroya kattı. Problemli oyuncu olarak kabul edilen isimlerden aldığı yüksek verimle NBA'in rehabilitasyon merkezi olarak kabul edilen Pistons, Brown'dan önemli bir adım bekliyor.

9- Golden State Warriors: Baron Davis'i Clippers'a kaptıran Warriors, Los Angeles ekibinin yıldızlarından Corey Maggette'yi renklerine bağladı. Yediğinden fazla atarak maç kazanan Warriors'ın son iki sezon elde ettiği galibiyet yüzdesine ulaşabilmesi için ise, Maggette'nin yıldız oyuncu Davis'in daha önce hücumda üstlenmiş olduğu sorumluluğu üstlenebilmesi gerekiyor.

10- Houston Rockets: Çinli pivot Yao Ming'in yokluğuna rağmen yakaladığı galibiyet serisiyle 2007-2008 sezonuna damgasını vuran ekiplerinden biri olan Houston Rockets, yeni sezon öncesinde önemli bir takasa imza atarak NBA'in hırçın çocuklarından Ron Artest'i takıma kazandırdı. Tecrübeli oyuncunun savunmaya getireceği sertlik ile hücumda yapacağı katkı, Teksas temsilcisinin şampiyonluk adaylarından biri olup olamayacağını belirleyecek.

11- Indiana Pacers: Detroit'te yaşanan istenmeyen olayların ardından her geçen sezon daha da kötüye giden Indiana Pacers, sakatlıklar nedeniyle beklenen katkıyı sağlayamayan All-Star oyuncu Jermaine O'Neal'ı takasla Toronto Raptors'a gönderdi. Kanada ekibinden T.J. Ford ve Rasho Nesterovic'i alan Pacers'ın, Jamaal Tinsley'nin istikrarsızlığı nedeniyle oyun kurucu pozisyonunda en fazla güvendiği isim T.J. Ford olacak. 

12- Los Angeles Clippers: Boş zamanlarını belgesel çekerek değerlendiren Baron Davis'in Hollywood'a daha yakın olma isteği sonunda gerçek oldu. Davis takıma katılmasının ardından yıldız oyuncu Elton Brand'in Philadelphia 76'ers ile sözleşme imzalamasıyla hayal kırıklığı yaşayan Clippers, bu oyuncunun boşluğunu da Marcus Camby gibi ligin en iyi savunma yapan isimlerinden biriyle doldurdu. Los Angeles Lakers'ın gölgesinde kalan Clippers, Baron Davis önderliğinde Los Angeles'a raket getirecek.

13- Los Angeles Lakers: Fransız oyuncu Ronny Turiaf'ın Warriors ile el sıkışmasıyla pota altında kan kaybeden 2007-2008 sezonunun finalisti Lakers, pota altını rotasyonunu genişletmek için Josh Powell'ı renklerine bağladı. Sakatlığını nedeniyle geçtğimiz sezonun büyük bölümünü kenarda geçiren Andrew Bynum'ın pota altında sergileyeceği performans, Lakers'ın başarısında kilit rol oynayacak.

14- Memphis Grizzlies: NBA'in hayal kırıklığı yaratan ekiplerinin başında gelen Memphis Grizzlies, Mike Miller gibi ligin en önemli skorerlerinden birini Timberwolves'a gönderirken, Antoine Walker, Marco Jaric ve 2008 draftının üç numarası O.J. Mayo'yu kadrosuna ekledi. Olağanüstü yeteneklerinden çok saha dışında yaşadığı problemlerle gündeme gelen Mayo'nun takıma ne kadar katkı yapacağı büyük merak konusu.

15- Miami Heat: 2007-08 sezonunu en düşük galibiyet yüzdesiyle noktalayan Miami Heat, geçtiğimiz sezon gördüğü kabusu bir kez daha görmek istemiyor. Dwyane Wade'in Pekin Olimpiyatları'nda sergilediği performansla umutlanan Heat, 2008 draftının iki numaralı ismi Michael Beasley'nin Wade-Marion ikilisine katılmasıyla üst sıralar için mücadele etmenin hesaplarını yapıyor. 

16- Milwaukee Bucks: Yaz döneminin en hareketli takımlarından Bucks, Maurice Williams gibi önemli bir ismi kaybetmesine rağmen yıldız oyuncu Richard Jefferson'ı kadrosuna kattı. New Jersey'de Jason Kidd ve Vince Carter'ın liderliği altında görev oyuncusu rolüne bürünen Jefferson, Bucks'ın saha içindeki liderliğini üstelenecek. Yıldız oyuncunun yeni rolündeki başarısı ise, takımın nereye kadar ilerleyeceğini belirleyecek etkenlerden biri olacak.

17- Minnesota Timberwolves: UCLA'in pas verebilme ve dışardan skor üretebilme özellikleriyle ön plana çıkan pivotu Kevin Love'u takasla Memphis'ten alan Timberwolves, ligin en iyi şutörlerinden biri olarak kabul edilen Mike Miller'la kadrosunu güçlendirdi. Miller'ın genç oyunculardan kurulu Timberwolves'a yapacağı liderlik, takımın NBA'deki yerini belirleyecek.

18- New Orleans Hornets: 2007-08 sezonunda Güneybatı Grubu'nu ilk sırada noktalayarak büyük bir başarıya imza atan New Orleans Hornets, bu önemli başarının mimarlarından Chris Paul ve Byron Scott ile sözleşme yeniledi. Celtics'in mutlu sona ulaşmasında büyük pay sahibi olan James Posey'le daha da güçlenen Hornets, tecrübeli ismin katılımıyla NBA finallerine kadar uzanmayı planlıyor.

19- New Jersey Nets: Jason Kidd'in geçtiğimiz sezonun ortasında takımdan ayrılmasıyla birlikte takımı gençleştirme kararı alan Nets, Richard Jefferson'ı Milwaukee Bucks'a göndererek Çinli Yi Jianlian ile Bobby Simmons'ı renklerine bağladı. Bu iki ismin takıma yapacağı katkı, Nets'in galibiyet yüzdesinde önemli rol oynayacak.

20- New York Knicks: NBA'in en büyük pazarlarından biri olmasına rağmen uzun süredir beklenen başarıdan çok uzak bir görüntü çizen New York, Isiah Thomas ile yollarını ayırdıktan sonra Phoenix Suns'ın tecrübeli antrenörü Mike D'Antoni'yle anlaşarak kan değişikliğine gitti. 2008 draftında tercihini İtalyan oyuncu Danilo Gallinari'den yana kullanan Knicks, önemli transferler yapmamasına rağmen kan değişikliğiyle zirveye oynayan bir takım olmak istiyor.

21- Okhaloma City Thunders: Seattle'dan Oklahoma City'e taşınarak büyük bir değişim yaşayan takım, 2007-08 sezonunun en iyi çaylağı Kevin Durant'ın etrafında yeni bir yapılanma sürecine girdi. 2008 draftında Russell Westbrook gibi önemli isimleri kadrosuna ekleyen Oklahoma City, Joe Smtih gibi tecrübeli isimleri de takıma kazandırarak yeni sezona iddialı bir başlangıç yapmak istiyor.

22- Orlando Magic: Hidayet Türkoğlu'nun yakaladığı olağanüstü çıkış, Stan Van Gundy ile Rashard Lewis'in takıma katılımıyla birlikte geçtiğimiz sezon Doğu Konferansı'nın üç büyük takımı Boston Celtics, Detroit Pistons ve Cleveland Cavaliers'a meydan okuyan Magic, en büyük sıkıntıyı oyun kurucu pozisyonunda yaşadı. Arroyo ve Dooling ile yollarını ayıran Florida temsilcisi, Anthony Johnson ve 2008 draftında seçtiği Courtney Lee'ye güveniyor. Mickael Pietrus'u da renklerine bağlayan Magic, Fransız oyuncunun takıma hem savunmada hem de hücumda üst düzey katkı yapmasını bekliyor.

23- Philadelphia 76’ers: Kadrosunda yıldız isimler bulunmamasına karşın geçtiğimiz sezon play-off'lara kalmayı başaran Philadelphia 76'ers, All-Star oyuncu Elton Brand'i kadrosuna ekleyerek çok daha iddialı bir takım haline geldi. 3 sayı çizgisinin gerisinden skor üretmekte zorluk çeken 76'ers, tecrübeli şutör Donyell Marshall'ı renklerine bağladı. Elton Brand'ın sergileyeceği performans, 76'ers'ın elde edeceği başarıda kilit rol oynayacak.

24-Phoenix Suns: Mike D'Antoni'nin New York Knicks'le anlaşmasıyla birlikte radikal bir karar alarak Detroit Pistons'ın yardımcı antrenörlerinden Terry Porter'ı takımın başına getiren Phoenix Suns, Warriors'la sözleşmesi sona eren Matt Barnes'ı kadrosuna kattı. Suns'ın en hücumdaki en önemli silahlarından biri de Barnes olacak.

25- Portland Trail Blazers: 2007-08 sezonuna iyi bir başlangıç yapmasına rağmen play-off'lara kalmayı başaramayan Portland Trail Blazers, Pekin Olimpiyatları finalinde ABD karşısında olağanüstü bir performans sergileyen Rudy Fernandez'le sözleşme imzaladı. Blazers'ı bi üst seviyeye taşıması beklenen oyuncu ise kuşkusuz 2007 draftının 1 numaralı ismi Greg Oden olacak. Sakatlığı nedeniyle geçtiğimiz sezon forma giyemeyen genç yıldız, performansı en çok merak eden isimlerin başında geliyor.

26- Sacramento Kings: San Antonio Spurs'ten geldikten sonra küllerinden doğan Beno Udrih, 2007-08 sezonunda genç yıldız Kevin Martin'le birlikte Kings'i sürükleyen isimlerinden biri oldu. Artest'in de takımdan ayrılmasıyla birlikte, Sloven oyun kurucunun takım içindeki sorumluluğu yeni sezonda daha fazla olacak. Efsane kadronun üyelerinden Bobby jackson'ı Artest takasıyla geri alan Kings'in en önemli kozları, kuşkusuz yine Kevin Martin ile Beno Udrih. 

27- San Antonio Spurs: NBA'in en istikrarlı kulüplerinin başında gelen San Antonio Spurs, oyuncuların yaşlandığı yönündeki eleştirilere kulak asmadı. Önemli transferlere imza atmayan Spurs, tecrübeli isimler Michael Finley ve Kurt Thomas'la sözleşme yeniledi. 2008 draftında seçtiği George Hill, Malik Hairston gibi isimlere güveniyor.

28- Utah Jazz: 2007-2008 sezonunda Batı Konferansı yarı finalinde Los Angeles Lakers'a takılan Utah Jazz, Deron Williams, Paul Millsap ve C.J. Miles gibi önemli oyuncularıyla sözleşme yenileyen Jazz, kadroda önemli bir değişiklik yapmadı. 2008 draftında pota altına takviye yapmayı tercih eden Jazz, Ante Tomic ve Kosta Koufas'la sözleşme imzaladı. Tecrübeli oyun kurucu Brevin Knight'ı da renklerine bağlayan Jazz, geç oyuncuların daha fazla katkı yapmaya başlamasıyla NBA finali oynamanın planlarını yapıyor.

29- Toronto Raptors: Avrupa tabanlı bir takım olarak değerlendirilen Toronto Raptors, oyun kurucu pozisyonunu İspanyol Jose Manuel Calderon'a emanet ederken, All-Star oyuncu Jermaine O'Neal'ı kadrosuna kattı. Sakatlığı nedeniyle 2007-08 sezonunun büyük bölümünü kenarda geçiren yıldız oyuncunun Kanada temsilcisinde sergileyeceği performans, büyük merak konusu.

30- Washington Wizards: Gilbert Arenas ve Antawn Jamison ile sözleşme yenileyerek takımın en önemli iki ismini kadroda tutmayı başaran Wizards, geçtiğimiz sezon Galatasaray Cafe Crown'da forma giyen Dee Brown'la anlaştı. Roger Mason'la sözleşme yenileyemeyen başkent ekibinde belirleyici faktör, sakatlıklar olacak.