İsrailli komutanlar Obama’nın kampanya reklamında

Obama taraftarı bir Yahudi organizasyon tarafından hazırlanan reklam filminde emekli İsrailli komutanların Bush Yönetimi’nin İsrail’e zararları üzerindeki fikirleri yer alıyor

Dünya
8 Ekim 2008 Çarşamba

ABD Başkan adayı Barak Obama’yı destekleyen bir Yahudi organizasyonu üst düzey İsrailli emekli askerlerin yer aldığı bir reklam filmi hazırladı. Eğitim ve Araştırma için Yahudi Konseyi adındaki derneğinin hazırladığı reklam gelecek hafta Pazartesi günü yayına girecek. Ancak aralarında Mossad eski Başkanı Ephraim Halevy’nin de yer aldığı İsrailli emekli askeri şahsiyetlerin birçoğu böyle bir reklamda oynadığından haberi yok.

Kısa adı JCER olan Eğitim ve Araştırma için Yahudi Konseyi şu ana kadar hazırladığı iki internet sitesi ile Yahudi oylarının Obama’ya gitmesi yönünde kampanyaya katılmıştı.

Oyuncuların bilgisi dışında hazırlanan reklam kampanyası ile ilgili olarak konuşan derneğin başkanı Mik Moore, amaçlarının Obama’nın İsrail politikaları ile ilgili olarak Amerikalı Yahudi seçmeni bilgilendirmek olduğunu söyledi.

İsrailli yapımcıların reklam kampanyasında kullanılan tüm yetkililere işin içeriği hakkında eksiksiz bilgi verdiğini söyleyen Moore, böylece İsrailli yetkililerin haberleri olmaksızın böyle bir çalışmada yer aldıkları yönündeki iddiaları yanıtlamış oldu.

İsrailli yetkililerin geçmiş ABD yönetimi ile ilgili görüşlerine yer veren reklam filminde, İsrailli için hayatlarını ortaya koyan bu kişilerin Bush Yönetimi’nden ne denli sıkıntılı oldukları görülüyor.

İsrailli emekli komutan Şlomo Brom filmde sekiz yıllık Bush Yönetimi’nin tarihteki en İsrail yanlısı ABD Yönetimi olarak görülmesine rağmen, İsrail’in çıkarlarına büyük zarar verdiğini belirtiyor. Brom, Obama’nın muhtemelen McCain’den daha iyi bir başkan olacağını çünkü McCain’in muhtemelen Bush’un politikalarını sürdüreceğini belirtiyor.

İst düzey emekli Mossad yöneticisi Yossi Alpher de benzer bir açıklama ile başarısızlığı kanıtlanan Bush yönetiminin politikalarının McCain tarafından sürdürülmesinin İsrail’e zarar getireceğini belirtiyor.

Bir diğer üst düzey emekli ordu mensubu olan Şaul Arieli reklam filminde kullanılan röportajında Bush politikalarının yıllar içinde İslami askeri güçlerin daha da güçlenmesine neden olduğunu, bu süreçte Hamas ve İslami Cihad’ın da güçlenmesinin İsrail’i doğrudan etkilediği açıklaması yer alıyor.

Derneğin Başkanı Moore, İsrail’in en üst düzey güvenlik mensuplarının yer aldığı reklam filminde yer alan görüşlerin İsrail’in geleceği konusunda endişelenen ABD Yahudi seçmenler tarafından mutlaka izlenmesini sağlayacaklarını söyledi.

Öte yandan reklam filminde görüşlerine yer verilen bazı yetkililer, yapılan röportajların Obama’nın seçim kampanyasında yer aldığından haberleri olmadığını açıklaması reklam ile ilgili iddiaların oluşmasına neden oldu. İsrailli yetkililer, filmde yer verilen görüşlerinin yapılan röportajdan cımbızla çekildiğini ve kendilerinin Obama’yı desteklemek ya da karşı olmak gibi bir düş?ncelerinin olmadığını açıkladı.

Röportajların geçtiğimiz Temmuz ayında yapıldığı belirtilirken, çekimler sırasında bu görüntülerin bir reklam kampanyasında kullanılacağı bilgisinin katılımcılarla paylaşılmadığı ortaya çıktı.

Bazı yetkililer görüntülerinin reklamdan çıkarılmasını istedi. Yetkililer röportaj görüntülerinin yer aldığı reklamda kendilerinin McCain ile ilgili olumlu görüşlerinin hiçbirine yer verilmediği belirtildi. Ortak olarak tüm konuşmacıların İsrail’in ABD seçimlerine karışmamaları gerektiği konusundaki görüşlerinin de yine röportajlarda yer aldığı halde reklam filminde yer almaması da eleştirildi.

Bu arada ABD başkanlık yarışının demokrat adayı Obama, yönetime gelmesi durumunda İsrail’e yapılacak yardımı kesmeyeceği konusunda garanti verdi.

Obama’nın ayrıca on yıl içinde İsrail’e yapılacak toplam yardımın 30 milyar dolara çıkaracağı belirtildi. Şu anda İsrail ABD’den yılda 2.5 milyar dolar yardım alıyor.