NATO: Dünya İran’a dur demeli

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer pazartesi günü verdiği demeçte dünyanın İran’ın nükleer silah üretmesine karşı bir tepki göstermemesinden rahatsızlık duyduğunu belirtti

Dünya
8 Ekim 2008 Çarşamba

Fransa’nın kuzeyinde düzenlenen bir konferansta konuşan NATO Genel Sekreteri Jaap de Scheffer, NATO’nun meseleyle ilgili doğrudan bir rol üstlenmediğini; fakat Birleşmiş Milletler’in İran’ın nükleer hırsına yönelik müdahalede bulunamadığını ifade etti.

Scheffer konuyla ilgili düş?ncelerini, “İran’ın çalışmalarını engellemek büyük bir çaba gerektiriyor. Dünyanın bu duruma ‘dur’ diyeceği konusunda şüphelerim var” şeklinde ifade etti.

İran, yürüttüğü uranyum zenginleştirme programının yalnızca elektrik üretimine yönelik kullanılacağını belirtmiş olsa da, Birleşmiş Milletler İran’ın farklı amaçları olduğunu açıklamıştı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği geçtiğimiz ay İran’a verdiği ültimatomda, uranyum zenginleştirme programının durdurulması gerektiğini belirtmişti. Bu uyarıyı dikkate almayan İran’a ise Birleşmiş Milletler ve Batı Avrupa ülkelerinden herhangi bir yeni yaptırım uygulanmadı.

Scheffer sözlerine, “Güvenlik Konseyi’nin gelecekte olacaklara karşın yaptırım uygulamakta zorluk çekecek olması” şeklinde devam etti.

İran’ın nükleer faaliyetlerine karşın, Scheffer İsrail’inde kendi ‘nükleer cephanesi’nden vazgeçmeyeceğini düş?ndüğünü belirtti. Scheffer İsrail’in, Ortadoğu’nun nükleer silahlara sahip tek ülke olmak istediğini söyledi. Scheffer konuyla ilgili olarak “İsrail hiçbir zaman sahip olduklarını dile getirmese de, potansiyelinden asla vazgeçmeyecek” açıklamasını yaptı.

Scheffer aynı zamanda İran’ın silah kapasitesini geliştireceğinden endişe duyuyor: “Asıl tehlikeli olan İran’ın silah teknolojisinin üretimini hızlandırmış olması. Bu durum Birleşmiş Milletler ve Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atabilir”

Uzmanlar tarafından İran’ın İsrail’i hedef alabilecek orta menzilli füzelere sahip olduğu  belirtiliyor. Ayrıca Tahran da uzun menzilli füzeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.