Livni koalisyonu kurma derdinde

İsrail’de iktiadardaki Kadima Partisi’nin yeni lideri Livni, şimdi de koalisyonu kurmak için büyük bir mücadele veriyor

Dünya
8 Ekim 2008 Çarşamba

İsrail’de Livni’nin Kadima başkanı seçilmesi ile ısınan koalisyon görüşmelerinde İşçi Partisi cephesinden sürpriz bir uzlaşma mesajı geldi. Koalisyon ortağı İşçi Partisi’nin yeni dönemde de koalisyonda yer alması için şartlarının görüş?ldüğü süreçte parti lideri Ehud Barak, bütçenin genişletilmesi yönünde belirttikleri ön şartın, dünyanın içine düştüğü ekonomik kriz göz  önünde bulundurularak geri çekildiğini söyledi.

Barak, bu şart dışında diğer tüm şartların koalisyona katılmaları sürecinde masada olmaya devam edeceğini belirtirken bütçe ile ilgili geri adıma neden olarak ekonomik krizden İsrail’i korumalarının temel öncelikli olmasını gösterdi.

Atılan bu geri adımın Kadima ile İşçi Partisi arasında süren koalisyon görüşmelerini büyük ihtimalle sonuca ulaştıracağı düş?nülüyor. Çünkü iki parti arasında anlaşılamayan temel konu bütçeydi.

Yakın zamanda İsrail’in yeni başbakanı olması beklenen Livni de bir konuşmasında ekonomik krize değindi. İsrail’in olası bir krizde korunması için öncelikle politik anlamda bir istikrarın yakalanmasını gerektiğini belirten Livni, böylece yeni hükümetin krizden korunma konusunda gerekli adımları hızlı bir şekilde atabileceğini söyledi.

Livni, İşçi Partisi, Şas ve Meretz’le koalisyon görüşmelerini eşzamanlı olarak sürdürüyor. Meretz ile yapılan görüşmelerde temel konuları ekonomi oluşturuyor. Meretz yeni hükümetten iki bakanlık talep ediyor.

Şas ile yapılan görüşmelerde ise henüz bir ilerleme kaydedilebilmiş değil. Şas, Kadima ile koalisyon kurmasının ön şartı olarak Kudüs’ün statüsünün kesinlikle hiçbir şekilde barış görüşmelerinde yer verilmemesinde ısrarlı.

Bu arada eski Şas lideri Aryeh Deri’nin politikaya dönme hakkı kazanmak üzere olması şu anki Şas lideri Eli Yishai’yi koalisyon yerine erken seçim konusunda kararını kullanma konusunda etkiliyor. Yishai, Deri geri dönme hakkı kazanmadan seçimlerin yapılmasını sağlayarak eski başkanın önünü tıkamayı ve koltuğunu korumayı tercih edebilir.