Dt. Rana CEMEL TOVİL
Her insan etkileyici güzel bir gülümsemesi olsun ister.Ancak günümüzde sıkça tüketilen çay, kahve, sigara,kırmızı şarap gibi renklendirici özelliği olan ürünlerin kullanımından dolayı dişlerimizin rengi zamanla sararıyor. Tabi ki sadece dış etkenler yok doğal nedenlerlede dişlerimiz rengi koyu olabilir. Bunlarda çocuk yaşta kullanılan renklendirici özelliğe sahip antibiyotikler (tetrasiklin grubu gibi), minede fazla fluor kullanımına bağlı oluşan renkleşmelerdir.
Diş beyazlatma işlemi doğal nedenlerle ya da az önce sıraladığımız dış etkenlerle sararan dişlerimizin rengini bir kaç ton açmak için kullanılan kozmetik bir çözümdür.
Diş beyazlatma iki farklı şekilde yapılır:
Birincisi evde yapılan Home Bleaching dediğimiz türüdür.Bunun için evde kullanılmak üzere şeffaf plak ve ilaçlar hastaya verilir bir ya da iki hafta süreyle akşamları yatarken kullanılır.
İkincisi diş hekiminin muayanehanede uyguladığı Ofice Bleaching denilen yöntemdir.Dişlerin üzerine ilaç direkt olarak hekim tarafından uygulanır.Bu uygulamada ışık kaynağıda kullanılır.Ortalama seans 45 dakika sürer ve iki yada üç seansta biter.Bu seanslar aynı hafta içinde yapılır.
Beyazlatma işlemini yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar:
a) office bleaching’de dişetlerine dikkat etmemiz gerekir ilaçın taşmaması gerekiyor.
b) home bleaching ilaçı doktorun söylediği miktarda kullanmak gerekir.
Beyazlatmada kullanılan ilaçların içinde carbamid peroksit bulunur.
Beyazlatma yapılan dönemde dişlerimizde hassasiyet oluşur bu iki, üç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Bunun için hastalarımıza fluor yoğunluğu yüksek diş macunu tavsiye ederiz ve direkt flour uygulaması yaparız. Ağızımızda bulunan dolgu,porselen kaplamalar beyazlatma işlenimden etkilenmezler,diş yüzeyleri temizlenir ancak dolgu ve kuranlar beyazlatma işlenimde renkleri beyazlamaz.
Eczanelerde ve marketlerde satılan diş beyazlatma ürünleri bir dönem için sizi memnun etse de içeriğiden dolayı hem geri dönüş?mü çok hızlı gerçekleşir hem de kullanılan ilaçın dişlere zararı vardır. Beyazlatma işlemini diş hekiminizin kontrolünde yapmanızı tavsiye ederim.
Beyazlatma yapıldıktan sonra bir miktar dişlerin renginde geri dönüş olmaktadır.Bunu en aza indirmek için özellikle çay,kahve ve sigaradan olabildiğince uzak durmak gerekiyor.Bunlar çok tüketilmediği takdirde uzun dönemde çok geriye dönüş olmaz. Korumak içinde beyazlatma yapıldıktan sonra belirli dönemlerde ufak tekrarlar (mesela tek seans office bleaching ya da 3 gece home bleaching) yapılabilir.
Beyazlatma işleminin dişlere herhangi bir zararı yoktur dişlerin üzerinden herhangi bir aşınma ve yıpranma gerçekleşmez. Gönül rahatlığıyla beyazlatma yaptırıp daha beyaz ve daha ışıltılı bir gülüşe sahip olabilirsiniz.