Kuzguncuk Beth Yaakov Sinagogu’nda iftar yemeği

Kuzguncuk Musevi Cemaati’nin geleneksel iftar yemeği 23 Eylül Salı akşamı Beth Yaakov Sinagogu’nda gerçekleşti

Tuna SAYLAĞ Toplum
8 Ekim 2008 Çarşamba

23 Eylül akşamı Beth Yaakov Sinagogu’nda gerçekleşen iftar yemeğinde Kuzguncuk Cemaati; İsküdar Kaymakamı İzettin Küççk’ü, İsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır’ı, İsküdar İlçe Emniyet Müdürü Ömer Demirtaş’ı Ataşehir Emniyet Müdürü Mahmut Alındırmaz’ı, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden’i, İsküdar Müftüsü Mehmet Gök’ü, Kuzguncuk Muhtarını, Büyükşehir Belediyesi yöneticilerini, ilçe emniyet mensuplarını ve Kuzguncukluları ağırladı. İftarda ayrıca Türk Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto, Bet Din üyesi Yeuda Adoni, Hahambaşılık müşavirlerinden Albert Ender, Büyükada Sinagogu Yönetim Kurulu Başkanı Kurtuluş Morhayim, Beth Yaakov Sinagogu Hazanı Davit Uçki ve yönetim kurulu üyeleri hazır bulundular.

Sinagogun bahçesini dolduran davetliler okunan ezanın ardından oruçlarını bozdular. Yemeğin bitiminde Kuzguncuk Cemaati Başkanı Beto Adato misafirlere “Sevgili Gönül Dostlarımız” diye hitap ederek bir konuşma yaptı: “(…) İlkemizin incisi İstanbul’un en güzide semti Kuzguncuk’ta, şu an paylaştığımız dost sofrasında, bir kez daha beraber olmanın mutluluğu içindeyiz. Her zaman olduğu gibi Yüce Allah’ın rızası için tutup, O’nun verdiği rızk ile, yerine getirdiğimiz oruç farzının, Yüce Allah katında kabul görmesini dilemekle, inanıyoruz ki, ilahi nur kapıları tüm insanlara her zamankinden fazla açılmış olacaktır. Bu güzide semtin dostluğu, yani Kuzguncuk dostluğu, hangi dilden, dinden ve inançtan olursa olsun, bu sokaklarda yaşamış olan her insanın ortak özelliğidir. Ve hepimiz de bu özelliğimizle haklı olarak gurur duymaktayız. (…) Tüm kalbimleYüce Allah’tan bu kutsal Ramazan akşamının hürmetine diliyorum ki, sevgi, güzellik, barış, bolluk, sağlık ve mutluluk rüzgarları bu sofradan tüm ülkemize ve tüm dünyaya yayılsın. Yüce Yaradan’ın iyiliği hep üstümüzde olsun ve O’nun nasip ettiği sürece bu beraberliğimiz hep devam etsin.” Başkan, oradaki tüm mülki amirlere ve Kuzguncuklulara teşekkür ederek konuşmasına iftar yemeğine katılamayan Cemaat Başkan Vekili ve Cemaatler Başkanı Robert Abudara’nın mesajını okuyarak son verdi.

Daha sonra söz alan Bet Din üyesi Rav Yeuda Adoni konuşmasında: “(…) Burada Allah’a ibadet eden kişiler olarak çok eski tarihlere uzanacak olursak Nuh Peygamber zamanındaki ahlak prensiplerinin ne kadar çarpıcı ve güzel olduğunu görürüz. Tek Tanrı mevhumu, Allah’ın adına saygı, kan dökmeme, hırsızlık yapmama, canlıya eziyet etmeme, adalete saygı gibi… Hazreti İbrahim zamanında güzel örneklerle konuk severliği, hoşgörüyü ve aynı zamanda tok gözlü olmayı öğreniyoruz.

(…)Oruç insan ruhunu olgunlaştırır, ruhun güçlenmesini sağlar. Açlık ve susuzluk, dilin, kalbin, aklın ve tüm organların kontrol altına alınmasında çok etkilidir. Orucun Allah’ın buyruğu olarak tutulması kişiyi Allah’a yakınlaştırır. Bizler için amaç yüce Allah’ın rızasını kazanmaktır. Yüce Allah İslam Alemi’nin Ramazan ayında tuttuğu orucu kabul etsin ve gelmekte olan Ramazan bayramının ülkemize ve dünyaya huzur, barış ve esenlikler getirsin.” dedi.