“Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler” : Konser ve Sergisi Frankfurt'ta!

17 Eylül 2008 Çarşamba

Türkiye´nin Onur Konuğu olarak katıldığı 2008 Frankfurt Kitap Fuarı; katılım programı kapsamında gerçekleştirilen “Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler” başlıklı sergi ve serginin açılışında gerçekleşecek “Janet Esim-Jak Esim Konseri” ile Avrupalı sanatseverleri Osmanlı İmparatorluğu’nun 500 yıllık geçmişine götürecek.

“Janet ve Jak Esim Konseri”

Frankfurt Kitap Fuarı Eylül ayı etkinlikleri kapsamında Janet ve Jak Esim, gitarda Erkan Oğur, Bülent Ortaçgil, Herman Heder, saksofonda Yahya Dai, vurmalı çalgılarda Murat Özbey ve kontrbasta Nezih Yeşilnil'den oluşan gruplarıyla Frankfurt'ta Ladino rüzgarı estirecek.

O dönemlerde İspanya’dan kaçan ve kendilerine özgü bir müzikle İstanbul’da yeni bir yaşama alışmaya çalışan Musevi Cemaati’nin temsilcisi olan ikili, gruplarıyla birlikte, 17 Eylül'de Frankfurt Yahudi Müzesi´nde kendilerine özgü şarkılarını “Türkiye’de Yahudi Kültüründen Kesitler” sergisinin açılışında seslendirecek.

“Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler” Sergisi

Türk Musevileri'nin 500. Yıl Vakfı Müzesi, “Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler” başlıklı sergi ile 18 Eylül 2008 - 11 Ocak 2009 tarihleri arasında Yahudi Müzesi'nin konuğu olacak. Kitap Fuarı kapsamında gerçekleşecek sergide, Osmanlı İmparatorluğu'nda ve modern Türkiye'de önemli bir yeri olan Musevi yayıncılık ve gazeteciliğinden kesitlerle, bankacı Camondo Ailesi'nin başarılı öyküsüne yer verilecek.

Hem Osmanlı dönemindeki hem de modern Türkiye´deki Musevilerin yaşamını gösteren ve toplumsal uyumun renkli bir mozaiğini ortaya koyan fotoğraflar ve eski düğün fotoğraflarının yanı sıra müzenin koleksiyonundan seçilmiş bir Ester-Rulosu, hanuka şamdanı, mezuza, sadaka kutusu, gelin elbisesi, minik bebek şapkası ve sünnet kıyafetinden, hahambaşının resmî törenlerde kullandığı giysiler ile Osmanlı liyakât nişanlarına kadar çeşitli objeler de sergide yer alacak. Sergiye çeşitli konferans ve okumalar eşlik edecek.

Ayrıntılı bilgi İçin: [email protected]