Sarit Hadad İstanbul’daydı : Doğu’dan gelen yıldız...

İsrail’in uluslararası üne sahip pop sanatçısı Sarit Hadad, on bir kişilik ekibiyle geçtiğimiz Pazar akşamı, İstanbul Swissotel’de unutulmaz bir konser verdi. Yıldırımspor Kulübü’nün davetlisi olarak ülkemize ilk kez gelen sanatçı ile konser öncesi kısa bir söyleşi gerçekleştirdik

Tamara PUR
17 Eylül 2008 Çarşamba

Müzik dünyasında “harika çocuk”, “doğu müziğinin prensesi” olarak adlandırılan Sarit Hadad, İsrail kökenli ve Akdeniz Müziği’nin dünyadaki en önemli temsilcilerinden biri. Ülkesini bir çok kez yurt dışında temsil eden sanatçı, uluslararası şöhretini  2002 Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’i temsil ettiği “Light a Candle” (Bo’u VeNadlik BiYachad Ner) adlı şarkısına borçlu. Çocuklara olan düşkünlüğü ile de tanınan Hadad, gönüllü olarak sık sık onlar için konserler veriyor.  

Müzisyen bir ailenin içinde doğduğunuzu biliyoruz. Köklerinizin Azarbeycan’dan geldiğini, şarkı söylemeyi mutluluk kaynağı olarak gördüğünüzü, bu genç yaşta (29) Avrupa ve Amerika’da ünlü olduğunuzu biliyoruz. Ve sizi tanımak istiyoruz Sarit Hadad…

1978 doğumluyum. Hiç müzik eğitimim olmadı. Ailem müziğe çok düşkündür. Bütün şarkıları ve çaldığım müzik aletlerini sadece işiterek söylüyorum veya kullanıyorum. Nota okumuyorum. Küçük yaşlarımdan beri her ortamda şarkı söyledim. Sahneye ilk kez sekiz yaşımda çıktım. On bir yaşımda iken bir lokalde ailemden gizli olarak piyano çalıp şarkı söyledim. On beş yaşımda ‘The Hadera Youth Band’ Orkestrası’na katıldım.

Şarkı sözlerini neye göre seçiyorsunuz. ‘Aba’ şarkısı beni çok etkilemişti. Bir küçük çocuğun babasına karşı duyduğu özlemi dile getiriyordu sanki…

‘Aba’ şarkısının bestesi David Zigman’a ait. Yorumu ise bana. Bu şarkı beni de çok duygulandırır. Çünkü babamı kaybetmemden bir süre sonrasına denk gelmişti, bu yüzden  ben de çok büyük bir anısı var. Bizim birçok bestecimiz var, ama dünyanın her yerinden gelen bestelere de açığız.

İbrahim Tatlıses ile olan düetinizi izledim. Türkçe’yi bu kadar rahat telaffuz edişinize şaşırdım.

İbrahim benim için güçlü bir ses. İsrail’de konser verdiğinde konuk sanatçı olarak sahneye çıkmıştım. ‘Haydi söyle’ şarkısını sadece dinlemiştim, ezberledim. Türkçe bilmiyorum tabii. O konserin her anından çok büyük bir keyif aldım.

Kendinize model aldığınız bir sanatçı var mı? Madonna, 2007 yılında İsrail’de verdiği bir konserde hayranınız olduğunu söylemişti.

Bu benim için çok büyük bir iltifat. O  bir ‘ilah’. Sahneye her çıkışı bir  olay. Ondan etkilenmemek imkansız bence.

Bu kadar genç yaşta 15 albüm sahibisiniz, yurtdışında birçok konser verdiniz, örneğin 2006’da ‘Singing with Sarit Tour’, New York, Los Angeles, Miami gibi şehirlerde çok ses getirdi. Sizin için ‘dahi çocuk’ diyorlar. Başarınızı neye borçlusunuz? Bundan sonraki projeleriniz neler?

Sürekli çalışıyorum ve yeni projeler üretiyorum, kendimi yeniliyorum. Şimdilerde, yakında piyasaya çıkacak bir albümün hazırlıklarını yapıyorum.

Müziğinizle vermek istediğiniz mesaj nedir?

‘Mutluluk’ dağıtmak istiyorum herkese.

Bazı sanatçılar vardır, bir cümle ile bir çok pencere açarlar önünüze, dokundukça onlara derinleşir, çoğalır, büyürsünüz. Bazılarının ise içlerine girebilmek için seyretmek ve dinlemek gerekir….