BUNLARI DUYDUNUZ MU?

Ekonomi
17 Eylül 2008 Çarşamba

Microsoft İsrail, ‘Surface’i tanıttı

Herzilya’daki Microsoft Ar-Ge merkezinde baştan sonra İsrail’de geliştirilmiş ilk Microsoft ürünü olan ve bilgisayarlı bir masa olarak tarif edilebilecek Surface (Yüzey) tanıtıldı. Basit bir masa şeklindeki ürün üzerinde geliştirilen yazılım ve arayüz sayesinde biyometrik bilgi servisi, dünya haritaları, müzik dosyaları düzenleme gibi işevleriyle Microsoft’un en çok merak edilen ürünü konumunda. Ürünün öncelikle çok sayıda kişiye ulaşabilecek sosyal ortamlarda pazarlanması bekleniyor. Surface’in tahmini piyasaya çıkış fiyatı 10,000 dolar ise zamanla aşağıya çekilecek.

Herzilya Microsoft Ar-Ge Merkezi yöneticileri, bu ürünün İsrail’de geliştirilmiş olmasının ileriye dönük çalışmalar ve İsrail’de geliştirilecek yeni teknolojiler için çok önem taşıdığı belirtiyorlar.

Amerika, yeni bir nesil nükleer uzmanlara ihtiyaç duyuyor

Nükleer Regülasyon Ajansı başkanı, verdiği mülakatta nükleer santrallerin büyük atılıma geçmekte olduğunu ancak neredeyse 30 senelik inaktif dönem sonrası nükleer santraller konusunda yetkin bilim adamı, işçi, operatör ve mühendisler yetiştirmenin kolay olmadığını belirtti.

Amerika’da yeni nükleer santral geliştirmeye yönelik 20 başvuru bulunuyor ve 2009 yılında 10 yeni başvuru daha ekleneceği tahmin ediliyor. Her yıl sektörden 200 civarı uzman emeklilik dolayısıyla koparken Illinois ve bazı diğer Amerikan üniversitelerinde ilgili mühendislik programları yeniden popüler olmaya başlıyor. Türkiye’de de Mersin Akkuyu’da 4,000 MW kapasite ile kurulması planlanan ilk Nükleer Santral için 24 Eylül 2008’te ihaleye çıkılacak.

Israil elektrik kurumu ve mekorot en çok ücret ödeyen kurumlar

Ulusal ortalama brüt ücret miktarı Haziran rakamlarına göre 2,350 dolara ulaştı, Mayıs ayı ortalaması brüt 2,250 dolar olarak gerçekleşmişti. Yapılan araştırmaya göre  Israil Elektrik Kurumu ve Mekorot (İsrail Su İşleri) çalışanları kaydetti, bu kurumlarda çalışanların ortalama maaşları 5,440 dolar olarak hesaplandı. Bu sonuca  bu iki kurum ortalaması finansal sektör çalışanlarının ortalama ücretini geçmiş oldu. Finansal sektör ortalaması Mayıs ayındaki ortalama 6,190 dolardan ortalama 4,780 dolara düşmüştü.

Samsung İsrail cep telefonu pazarında Nokia’yı solladı

Son açıklanan satış rakamlarına göre 2008’in ilk yarısında satılan 1 milyon cep telefonunun 280,000’i Samsung’a ait. Böylelikle 28%’lik cep telefonu  pazar payına ulaşan Samsung en yakın rakipleri Nokia, Motorola ve Sony Ericsson’i geride bırakmış oldu.