İsrail yeni başbakanını seçiyor

Olmert’in istifa edeceğini açıklamasından sonra ilan edilen parti içi seçimler çarşamba günü yapılıyor. Kadima Partisi’nin liderliğine seçilecek isim muhtemelen İsrail’in yeni başbakanı olacak

Dünya
17 Eylül 2008 Çarşamba

Kadima Partisi Lideri ve Başbakan Ehud Olmert, İsrail Polisinin yolsuzluk suçlamaları nedeniyle yargılanması gerektiğini söyledikten sonra, geçtiğimiz ay istifa edeceğini açıklamıştı.  Parti içi seçimlerde en güçlü iki aday Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz. Her iki aday da geçmişte Likud Partisi’nden istifa ederek Ariel Şaron ve Şimon Peres önderliğinde kurulan Kadima’ya katılmışlardı. Kadima seçimlerinde başkanlığa aday isimlerden diğer ikisi İçişleri Bakanı Meir Şetrit ve İç Güvenlik Bakanı Avi Dichter.

Anketler, Kadima'da başkanlık için yarışacaklar arasında en büyük şansı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni'ye verirken, Livni'nin yönetimindeki Kadima'nın, bugün erken genel seçim yapılsa diğer partilerin çıkaracağı milletvekili sayısını da etkileyeceği gözleniyor. Haaretz gazetesinin Diyalog adlı kuruluşa yaptırdığı kamuoyu yoklaması, Livni'nin parti içi seçimlerin ilk turunda başkanlığı kazanmak için gerekli %40 oy oranını aşacağını gösteriyor. Mofaz, Livni’nin 15 puan gerisinde kalıyor. Livni’nin parti liderliğini kazandıktan sonra İşçi partisi ile bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

El-Fetih Livni’yi destekliyor

El-Fetih’in önde gelen liderlerinden, barış görüşmelerinde müzakereci Ahmed Kurey hükümetinin barış görüşmeleri açısından Tzipi Livni’yi Mofaz’a tercih ettiğinin altını çizdi.  Eskiden daha muhafazakar ve Filistin karşıtı bir tutum sergileyen Livni, şimdilerde bağımsız bir ‘Filistin Devleti’ kurularak barışın sağlanması için aktiv görev alıyor. Livni radikal terör örgütü Hamas’a karşı sert bir tutum sergiliyor, radikal İslamcılar ile görüşmeyi reddediyor.

Livni siyasetle uğraşmış bir aileden geliyor. Anne ve babası İngiliz mandasına direnen milliyetçi İrgun örgütüne üyeydi. 51 yaşındaki Tzipi Livni, askerliğini yaptıktan sonra dört yıl boyunca Mossad istihbarat servisi için ajan olarak çalıştığını açıkladı. Evlendikten sonra, kendi deyimiyle, artık "bu tarz bir yaşam" sürdürmek istemeyen Livni, görevden ayrıldı. Hukuk okuyan Livni on yıl boyunca avukat olarak çalıştı. Siyasete atılan Livni 1999 yılında Likud Parti'sinden milletvekili olarak meclise girdi. Ariel Şaron başbakan olunca Livni 2001’de Bölgeler Arası İş Birliği ve Tarım Bakanlıklarına getirildi. İki yıl sonra Entegrasyon Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nı devraldı. 2004 yılında Livni kendi deyimiyle "hayellerinin mesleğine" kavuştu ve adalet bakanı oldu. Profesyonelliği, yürekliliği ve reformlar yapma konusundaki kararlılığıyla Livni, bugüne kadar gelmiş geçmiş en alışılmadık adalet bakanı. Kamuoyuna yansıyan iktidar mücadelerinden korkmayan Livni, fikir ayrılıkları söz konusu olduğunda pes etmek bilmedi ve bu dönemde en sevilen muhafazakar politikacı haline geldi.