Olmert, Batı Şeria'nın %98'ini teklif etti

İsrail Başbakanı Olmert, barış görüşmeleri çerçevesinde FÖY'e Batı Şeria'da Kudüs şehri dışında kalan hemen hemen tüm İsrail yerleşimlerini teklif etti

Dünya
17 Eylül 2008 Çarşamba

İsrail televizyon kanalı Kanal 2'nin yayınladığı bir rapora göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert, barış görüşmeleri çerçevesinde Filistin Özerk Yönetimi'ne Batı Şeria'nın %98,1'ni vermeyi teklif etti. 

Daha önceki görüşmeler çerçevesinde genelde İsrail, Batı Şeria'nın %94 ile %96'sını Filistin yönetimine bırakırken bu oranın %98,1 çıkarılması dikkat çekti.

Rapora göre FÖY Başkanı Mahmud Abbas da görüşmelerde Kudüs'ün yeşil hat üzerinde kalan mahalleleri olan Gilo ve Fransız tepesini kesin olarak talep etmekten vazgeçip bu bölgeler için müzakereye etmeye açık olduğunu belirtti. Fakat Kudüs'ün yakınlarındaki Ma'aleh Adumin ve Givat Ze'ev adlı yerleşim birimlerinin tahliye edilmesini ve FÖY yönetimine bırakılması talebini sürdürürdü.

Geçmişteki görüşmelerde FÖY tarafı hep İsrail'in 1967 öncesi sınırlarına çekilmesi, ki buna Doğu Kudüs'teki mahalleler dahildi, talep etmişti. İsrail de ne Doğu Kudüs'ten ne de Ma'aleh Adumin ve Givat Ze'ev gibi büyük yerleşimlerden çekilmeyi kabul ediyordu.

Kanal 2'nin haberine göre iki taraftaki bu kesin tavırlarda gevşeme görülürken Kudüs ve bölgesinin kaderi hakkında görüşmeler İsrail Dışişleri Bakanı Livni yerine bizzat Başbakan Ehud Olmert tarafından yürütülüyor.

Öte Kanal 2'nin yaptığı haber karşısından İsrail Başbakanlığı Başbakanlık geçtiğimiz aylarda bir çok benzer haberin yayınlandığına dikkat çekerek yorum yapmayı reddetti.