Olmert: “Büyük İsrail hayali artık yok”

İsrail Başbakanı Olmert pazar günü yaptığı hükümet toplantısındaki konuşmasında, Batı Şeria ve Gazze’yi İsrail sınırları içinde gören hayalin artık son bulduğunu tekrarladı. Olmert, “Büyük İsrail sona erdi. Böyle bir şey yok. Bu şekilde konuşanlar kendilerini kandırıyorlar” dedi

Dünya
17 Eylül 2008 Çarşamba

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, görev süresi dahilindeki son haftalık hükümet toplantısında Büyük İsrail hayalinin artık imkansız olduğunu vurguladı. “Büyük İsrail sona erdi. Böyle bir şey yok. Bu şekilde konuşanlar kendilerini kandırıyorlar.” diyen Olmert daha önceki duruşundan farklı olarak şunları da ekledi: “Camp David görüşmeleri sırasında [zamanın başbakanı] Ehud Barak’ın tavizlerinin çok fazla olduğunu düşünürdüm ve bunu kendisine söyledim. Ürdün Nehri’nden denize kadar olan toprakların tümüyle bizim olduğunu düşünürdüm, ancak nihayetinde, uzun ve eziyetli bir sürecin ardından, eğer iki uluslu bir devlet olmak istemiyorsak, üzerinde yaşadığımız toprağı birlikte yaşadığımız insanlarla paylaşmamız gerektiği sonucuna vardım.”

Olmert konuşmasının geri kalanında şunları da vurguladı: “Altı Gün Savaşı’ndan 40 yıl sonra hala harekete geçmemek için bahaneler bulabiliriz. Ancak bunlar İsrail’in işine yaramayacak, tersine İsrail artık uluslar arası toplumun desteğini artık arkasında bulamayacaktır. Yıllar boyu diğer taraftan daha yaratıcı olduğumuzu ve onların da daha inatçı olduğunu kanıtlayabiliriz. Ama her zamanki gibi, tartışmayı kazanmak uğruna asıl önemli olanları gözden yitiririz.

“Bir şeyleri şimdi yapmamak için her zaman çok güzel gerekçeler bulabiliriz, ve neden daha ileriki bir tarihe ertelemenin daha iyi olacağını anlatmak için. Gerçekle yüzleşmeyi reddediyoruz. Zaman İsrail’in yanında değil; amacımız adil olmadığından değil, ama zamanın kendi geri tepmeleri olduğundan.”

İsrail’in bölgedeki en güçlü devlet olduğunu söyleyen Olmert, karşılaşılan stratejik tehlikelerin sınırların nereden çizildiği ile ilgisi olmadığını belirtti.

Pazar günkü hükümet toplantının asıl tartışma konusu ise Batı Şeria’daki yerleşimlerden çıkmayı isteyen 1.1 milyon kişiye para teklif etmeyi öneren boşaltma-telafi tasarısı oldu.  Toplantıda Başbakan Yardımcısı Hayim Ramon tarafından sunulan toplam 2.5 milyar şekel maliyetindeki tasarı taslağı, Galilee bölgesine taşınmayı kabul eden yerleşimcilere yüzde 15, Negev’e taşınmayı seçenlere yüzde 25 ek telafi ödemeyi öneriyor.

Ramon hükümet üyelerine, “Yehuda ve Samaria’nın boşaltılması iki millet için iki devlete inananlar için – ki İsrail halkının çoğu buna dahil - kaçınılmaz bir adım.” diyerek seslendi. Ramon ayrıca İsrail’in Batı Şeria’daki varlığını sona erdirmek istediğini açıklamasının, Filistinlilerle yapılan müzakereler adına ve uluslar arası toplumun gözünde İsrail’in konumunu güçlendireceğini söyledi.

Tasarı oylamaya sunulmazken, Şas Partisi Lideri Eli Yishai ise “Yerleşimcilerin boşaltılmasına sebep olan kişi, Kudüs’ün ve Yahudi kimliğinin de içinin boşaltılmasını sebep olacaktır.” diyerek muhalefetini dile getirdi.

Hükümet toplantısının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Ramon, tasarının İsrail’in demokratik ve Yahudi kimliğinin korunmasını hedeflediğini söyledi. “Güvenlik duvarının doğusundaki hiçbir şey İsrail egemenliğinde olmayacak. Ürdün Vadisi’ni güvenlik anlamında kontrol edebiliriz, ama biz egemenlikten bahsediyoruz.” dedi.