Türkiye’nin ilk şehir planlamacısı

Yüksek Mimar Aron ANGEL, meslek hayatında geçirdiği 60 yıl adına 500 Yıl Türk Musevileri Müzesi’nde “Yaşam Kesitlerinin” sunulduğu sergi eşliğinde onurlandırıdı

Toplum
17 Eylül 2008 Çarşamba

Rubi ASA

Y. Mimar Aron Angel’in gerek mesleki gerek kişisel yaşam öyküsünün bir arada sunulduğu sergi, ailesinin, cemaatimiz üyelerinin ve seçkin konukların katılımıyla açıldı. Küratörlüğünü Naim A. Güleryüz’ün yaptığı ve “Centropa Sözlü Tarih çalışması” sırasında hazırlanan belge ve beyanlarına dayanan bu değerli otobiyografik sergi, her bir cemaat üyemizin hatırasında yer ettiği 500 Yıl Türk Musevileri Müzesi’nin (eski Zülfaris Sinagogu’nun) ana salonunda açıldı.

Sergi eşliğinde dağıtılan değerli çalışmanın derlenmiş kitapçığı, sanırım her birimiz için meslek ,yaşam ve aile kavramlarının bir arada ve nasıl onur ve ilkeli bir şekilde sürdürülebildiğini gösteren, özenle saklayacağımız bir anı olacaktır.

Türkiye’nin ilk şehir planlamacısı (Urbanist) Aron Angel bu gün 93 yaşında. Onun yaşamı; çalışmanın ve meslek etiğinin insan onuru ve sorumluluğu ile nasıl bir arada yürütülebileceğinin canlı kanıtı. Cemaat yarar ve çabalarının, yanı sıra aile değerlerinin nasıl birbirine bağlı ve örnek olabilirliliğinin somut anlatımı. Dayanışmanın, öğretmenin ve öğrenmenin yaşamın her kesitinde insan ve insanlık için ne kadar değerli olduğunun anlaşılması. Tüm bu değerler onun yaşamı.

Aron Angel, hiç eksik etmediği papyonu ve yüzündeki tebessümle daima insanların, toplumun ve cemaatinin uzmanlık alanı içindeki sorunlarına çözüm getirmeğe hazır bir kişi. Hareketli geçen çocukluğu ve gençliği, hayırlı rastlantılarla yöneltilmiş hayatı, renkli kişiliği ile bir başarı örneği. Her gün aksatmadan devam ettiği sportif seanslar, ilkbahardan sonbahara sürdürdüğü uzun yaz mevsimi boyunca Büyükada’daki yaşam stili, her sabah yeni bir güne başlamanın heyecanıyla muntazaman yazıhanesine gelerek mesleki sorunları çözümlemek, verdiği konferanslarla önerilerini ve deneyimlerini yeni kuşaklarla paylaşmak yaşamının olmazsa olmaz’ları.       

Naim A.Güleryüz, işte böyle tanımlıyor hazırladığı sergide Türkiye’nin ilk şehir plancısı Y.Mimar Aron Angel’i.

Aron Angel; hem mimar, hem mühendis, hem şehir plancısı olarak meslek yaşamını sürdürürken, bu akademik unvanların tümünü bir arada kullanabilen ender şahsiyetlerden biridir.

Hümanist ve mütevazi kişiliğiyle yalnız cemaatine değil yaşadığı toplumun her kademesine halen hizmet edebilecek enerjide sabırda ve coşkudadır.

Yaşam felsefesini en güzel kendi sözleri ile paylaşalım.

“Sağlığım el verdikçe de çalışmak, bildiklerimi ve deneyimlerimi beni dinlemek isteyen herkesle paylaşmak niyetindeyim. İngilizce soyadımı soranlara “Angel but without wings” (Melek, ama kanatsız) diye takılırım.” Aron Angel